Download hier gratis ArtRage

Ouders die graag met hun kinderen tekenen of schilderen moeten beslist ArtRage eens proberen. Deze gratis tekensoftware (Starter-versie hier downloaden) is gebruiksvriendelijk en erg compleet. Gebruikers met artistiek bloed zullen hun creativiteit kunnen botvieren, terwijl amateurs prachtige werkjes kunnen maken dankzij de intelligente hulpjes. Wanneer u het programma opstart, krijgt u een voornamelijk wit scherm voorgeschoteld. De verschillende functies zitten in de hoeken in inklapbare paletten verwerkt.

Links vindt u de verschillende tekenmaterialen: een potlood, viltstift, penseel met olieverf, airbrush, een glittertube, verfrol enzovoorts. Rechts in het scherm hebt u toegang tot een kleurenpallet. Net zoals de grote keuze aan kwasten en andere tekenmaterialen, kunt u ook de kwaliteit van het schildersdoek kiezen.

Experimenteren
In ArtRage 2.5 Plus hebt u negentien soorten canvas tot uw beschikking. Van fijn en grof schildersdoek tot bladgoud en plastic. Om het programma onder de knie te krijgen is het aan te raden eerst met de verschillende tekenmaterialen te experimenteren. Probeer zeker ook de nieuwe Stencil-functie. U kunt verschillende sjablonen oproepen om makkelijk (geometrische) figuren en symbolen in te kleuren.

Overtrekken
Wie géén natuurtalent is – en dus niet met een leeg canvas wil starten – doet er misschien beter aan om de Tracing Image-functie te gebruiken. U kunt simpelweg een foto op uw harde schijf selecteren en die in ArtRage laden. De afbeelding wordt als een soort watermerk getoond waardoor u de foto of afbeelding simpelweg kan overtrekken. Wie snel en eenvoudig te werk wilt gaan, kan vervolgens nog kiezen voor ‘Trace Color’. Met behulp van deze functie selecteert het programma ook automatisch de overtrekkleur. Indien u bijvoorbeeld een grijze potloodtekening wenst, kunt u deze functie uitschakelen.

Het overtrekken is erg eenvoudig en levert al snel mooie resultaten op.
U kunt ook een afbeelding of foto overtekenen. Door op de knop Refs te klikken, selecteert u een afbeelding op uw harde schijf die u als referentietekening kunt gebruiken. De foto wordt met behulp van deze functie virtueel op uw scherm gepind. U kunt eventueel het formaat van de afbeelding nog wijzigen of de referentietekening roteren.

Verschillende lagen
ArtRage 2.5 Plus beschikt tevens over de mogelijkheid om in lagen te werken. Dit kan vooral handig zijn als u met grote afbeeldingen bezig bent. Zo kunt u bijvoorbeeld een potloodschets in een eerste laag maken, een aparte laag kiezen voor de achtergrond en een derde laag om uw tekening in te kleuren.

Mogelijkheden
Creativo’s die geen tekeningen willen overtrekken of overtekenen kunnen uiteraard hun inspiratie de vrije loop laten op een maagdelijk wit canvas. De mogelijkheden van de tekenmaterialen zijn erg uitgebreid. U kunt heel wat instellingen handmatig invoeren zoals de dikte van de kwast, de druk die u op het penseel uitoefent, de hoek waarmee u uw potlood vast wilt houden, de grote van de glitters in de glittertube, de hoeveelheid thinner in de olieverf, de natheid van de verf enzovoorts. Bovendien kunt u zelfs een metaaleffect aan de verfkleuren toevoegen.

Conclusie
ArtRage 2.5 Plus is een prima pakket voor creatievelingen die hun handen niet vuil willen maken met échte verf. De hoeveelheid aanwezige tekenmaterialen en canvas is ruim voldoende en de ingebakken effecten staan garant voor mooie resultaten. U kunt ArtRage met een muis bedienen, maar wie het programma vaak denkt te gebruiken is wellicht beter af met een tekentablet om nauwkeuriger te kunnen werken. Gelukkig onthoudt ArtRage uw bewerkingen netjes en kunt u met de toetsencombinatie CTRL+Z tientallen stappen terug gaan. Kunstwerkjes worden automatisch opgeslagen in een eigen .ptg-formaat, maar u kunt uw werk exporteren naar de meest gangbare bestandsformaten (jpg, bmp, gif, tiff, png, psd). Nog niet overtuigd? Probeer dan de gratis Starter-versie.

Redactie (715 Posts)

Alle onder redactie geplaatste artikelen vallen onder de eindverantwoordelijkheid van de uitgever van TrotseVaders. Heb je een interessant onderwerp voor onze website, neem dan contact op via redactie@trotsevaders.nl


Had ik maar nooit kinderen gekregen
Gesnapt?
Share