Vloeken is aangeleerd

vloeken is aangeleerd word geen naprater‘Vloeken is aangeleerd, word geen naprater!’ Ik heb het altijd een rare slogan gevonden. Alle taalgebruik is immers aangeleerd. Voor een opgroeiend kind zit er dus niet veel anders op dan een naprater te worden. Kinderen praten alles na en doen dat stukken beter dan papegaaien.

Als opvoeder ben je je daar al snel van bewust en de meeste jonge ouders leggen zichzelf dan ook een gepaste zelfcensuur op. Dat valt nog lang niet altijd mee, het vertrouwde ‘kut’ en ‘shit’ moet uit je systeem gefilterd worden. In het begin gaat dat nog wel eens mis, maar na verloop van tijd dreigt het gevaar van doorslaan naar de andere kant. Op een dag zit je als jonge vader in de kroeg met oude vrienden, lazert er een bierglas om en dan zeg je ‘oepsie!’.

Mijn oudste is inmiddels acht en ze beschikt over een aardig arsenaal aan krachttermen. Die ze, uiteraard, niet van ons heeft. Kennelijk zijn we er in geslaagd haar enige beschaving bij te brengen, want ze weet vrij goed welke termen niet binnenshuis (maar alleen op het schoolplein) gebruikt mogen worden. Vloeken is echter een heel menselijke neiging die je alleen maar kan onderdrukken. Die negatieve energie moet er toch uit. Mijn dochter lost dat op met wat ik maar noem ‘pseudo-vloeken’. Bij pseudovloeken begin je als het ware aan een vloek, maar halverwege geef je er nog even een sociaal-wenselijke draai aan. De meest oudbollige vorm daarvan vind ik ‘chips’ of ‘shoot’. Vormen die ooit voor grappig doorgingen waren ‘Godvrrr..ied Bomans’, of voor de (nog meer) historisch bewuste mensen ‘Godvrr..ied van Bouillon’. Deze pseudovloeken hoor ik nooit bij kinderen, misschien moet er eens een nieuwe bekende Godfried komen. ‘Chips’ is inmiddels ook achterhaald. Ik hoor het keurige stagiaires van in de 20 nog wel zeggen, maar mijn dochter spreekt alleen nog van ‘chipssaus’. Een variant die ik recent hoorde vind ik wel creatief: ‘curry!’

Chipssaus met curry, het is een aanvaardbare krachtterm voor een achtjarige, maar het blijft een onsmakelijke combinatie.

Lees ook:
10 regels voor het opvoeden van een asokind
Gun je kind meer narigheid
Positief opvoeden met Triple P

Redactie (708 Posts)

Alle onder redactie geplaatste artikelen vallen onder de eindverantwoordelijkheid van de uitgever van TrotseVaders. Heb je een interessant onderwerp voor onze website, neem dan contact op via redactie@trotsevaders.nl


Ridder Roderik & Ridder Roeland
Hoe tem je een draak?
Share