Scotland Yard

Screenshot 2014-11-30 at 22.55.21Plaats delict: Londen. Scotland Yard jaagt op Mister X! Eén speler is Mister X, de anderen zijn de detectives. Er begint een spannende achtervolging door de stad. Met de taxi, metro of bus, Mister X trekt alle registers open om aan de detectives te ontsnappen. Zal het hem lukken? Nu ook voor 2 spelers en met een variant vanaf 8 jaar!

Recensie

Ik had al vaak van het spel Scotland Yard gehoord, het is één van de klassiekers van Ravensburger. Screenshot 2014-12-01 at 07.24.08Ik had het echter nog nooit gespeeld en was erg benieuwd naar of het leuk zou zijn en ook of het moeilijk zou zijn om te begrijpen. Ik heb er altijd moeite mee om stap voor stap een spel een aantal keren te moeten spelen, met de gebruiksaanwijzing naast me, voordat je het door hebt en ècht kunt beginnen….Screenshot 2014-12-01 at 07.22.44

Deze nieuwe versie van Scotland Yard kan op de klassieke manier gespeeld worden. Die ken is niet, dus ik heb me meteen verdiept in versie 2.0: de speloptie waarbij je een gratis App op je smartphone of tablet zet waardoor je niet alleen veel meer (moderne) spelmogelijkheden krijgt, maar ook (hoera!) eenvoudige instructies waardoor we snel konden spelen.

Screenshot 2014-12-01 at 07.23.01

Gewoon beginnen dus, samen mijn mijn oudste zoon van 10 jaar. Hij had bedacht dat ik de boef mocht zijn. Fijn… ik mocht dus de Mister X cap op.

Screenshot 2014-12-01 at 07.23.27

Via de App krijg je een startlocatie. Het is “net echt”, je moet een wachtwoord aanmaken om je geheime plannen niet voor je achtervolger zichtbaar te hebben. Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden waarmee je je vanaf je startpositie door Londen kunt bewegen, waaronder (heel modern) een helicopter.

Je tegenstander (of tegenstanders, het spel is met 2 personen prima te spelen, maar kan ook met maximaal 6 spelers gespeeld worden) draait er om dat Mister X een boef is die door Londen gaat en de geheim agent (of agenten) van Scotland Yard moeten proberen deze Mister X te ontdekken en te vangen.

Screenshot 2014-12-01 at 07.22.25

Bij de versie met 2 personen, kun je extra geheim agenten inzetten, maar wij hebben gewoon één tegen één gespeeld en dat ging ook prima. Via de App kun je je Mister X verzetten. De locatie staat opgeslagen op de App, die is niet zichtbaar op het spelbord. De geheim agent is wel zichtbaar en deze moet proberen op hetzelfde veld als Mister X te komen.

Screenshot 2014-12-01 at 07.24.25

In eerste instantie heb je natuurlijk geen idee waar de boef is, maar na een paar zetten moet Mister X zijn positie vrijgeven. En dan kan er gericht gezocht gaan worden. Een spannende race begint waarin Mister X zijn geheime doel moet bereiken en de geheim agent door slim denken probeert in de buurt te komen. Er kunnen ook hulpmiddelen ingezet worden, zoals bij welk bekend gebouw Mister X in de buurt is (dit gebouw doemt dan in 3D op op je tablet.

Screenshot 2014-12-01 at 07.21.59

Met name het scannen van het bord met de tablet om Mister X te verplaatsen gaf nogal wat problemen in het begin. Het was lastig om de tablet op de goede manier te houden en ‘contact’ te krijgen. Dit kostte vrij veel tijd, maar deed voor ons geen afbreuk aan het spel. Ik denk dat het wel irritant wordt op het moment dat je het vaker hebt gespeeld, maar er zijn ook tips om deze problemen op te lossen.

Screenshot 2014-12-01 at 07.24.47

Wij zijn in ieder geval erg enthousiast over dit spel. Zeker nu de kinderen wat ouder worden (de jongste 2 zijn inmiddels al 8 jaar) is het leuk om een dergelijk spel in huis te hebben. Erg leuk is ook het moment waarop Mister X gepakt wordt door de geheim agent van Scotland Yard. Dit grote nieuws haalt dan zelfs de digitale krant 😉

Screenshot 2014-12-01 at 07.23.51

Scotland Yard
Bekijk op bol.comBordspel, 2-6 spelers, 8+, Ravensburger
Bestel dit spel hier >>>>

Karina (556 Posts)

Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.


Nieuw: Minecraft Combat Handboek
The LEGO Movie Video Game
Share