Lekkere nieuwjaarstraditie: Vegter’s Rolletjes

Screenshot 2015-01-01 at 20.51.54Nieuwjaarsdag 2015 was niet alleen een dag waarop we ons door het restant oliebollen heen probeerden te werken, waarin we gezellig met de familie een film hebben gekeken en de laatste ‘sterretjes’ door de kinderen zijn opgebrand. Het was ook een dag waarop we een nieuwe traditie zijn gestart!

Ik heb het dan over een bestaande traditie, waar ik als Brabantse, woonachtig in Noord-Holland, nog nooit van had gehoord: Vegter’s Rolletjes en Kniepertjes. Dit zijn een soort dunne wafels, waarbij de “kniepertjes” plat zijn en de “rolletjes”, zoals de naam al zegt, opgerold.Screenshot 2015-01-01 at 20.54.06

Vroeger werden die Rolletjes en Kniepertjes natuurlijk zelf gebakken, met een wafelijzer in het haardvuur of in de kachel. Tegenwoordig zijn ze gelukkig kant-en-klaar te koop, zodat we, met onze centrale verwarming, toch een traditie in stand kunnen houden of kunnen starten. De Vegter’s Rolletjes worden nu zelfs met gratis slagroom ‘spuittuit’ geleverd, omdat de huidige slagroombussen het lastig maken om de rolletjes te vullen.

Screenshot 2015-01-01 at 20.08.44

Want dat is de bedoeling: de rolletjes (ze zijn er in twee maten) moeten met slagroom worden gevuld met slagroom en daar hebben wij als gezin een hele vrolijke nieuwjaarsdag door gehad.Screenshot 2015-01-01 at 20.53.48

Want in plaats van eerst rustig te lezen hoe de ‘spuittuit’ gebruikt moet worden, zijn we gewoon aan de slag gegaan. Althans, de Trotse Vader in dit gezin. En dat heeft geleid tot een heerlijke slagroomtroep, tot grote pret van de kinderen (en mij).

En dat terwijl het eigenlijk heel simpel is, gewoon de spuittuit op de slagroombus zetten en de slagroom in het rolletje spuiten.

vegter-slagroom-trotse-vaders

Maar na uitgelachen te zijn, de rolletjes gevuld te hebben en de ‘kniepertjes’ ook maar voorzien te hebben van slagroom, hebben we gewoon genoten van de heerlijke smaak en besloten dat we dit ieder jaar gaan doen (en wat mij betreft tussendoor ook, want het is ook gewoon feestelijk voor bij de koffie).

Screenshot 2015-01-01 at 20.51.35

Op de website van Vegter staat een uitleg van deze traditie, die met name in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland bekend is, maar de laatste jaren ook in andere delen van ons land bekender wordt. Met name in de Randstad, maar nu dus ook in Hilversum.

vegters-rolletjes-trotse-vaders

Eeuwenlange traditie
In een aantal streken van ons land is het al eeuwenlang de gewoonte om rondom de jaarwisseling de gasten op “knijpertjes” en “nieuwjaarsrolletjes” te trakteren. Deze producten worden vanouds in de donkere dagen voor kerst gebakken. Met het hele gezin rondom de kachel of het open vuur.

Screenshot 2015-01-01 at 19.55.45

Een emmer deeg, een wafelbakijzer en een pollepel bij de hand en men gaat aan de slag. Eerst een dun wafeltje bakken. Direct na het bakken wordt het wafeltje om de achterkant van de pollepel opgerold. Het rolletje is dan klaar. Screenshot 2015-01-01 at 20.51.18Vroeger werden de knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes in afgesloten melkbussen opgeborgen zodat ze tijdens de nieuwjaarsvisites lekker knapperig en royaal gepresenteerd konden worden. Iedere gast krijgt tenminste twee knijpertjes en twee nieuwjaarsrolletjes.

Symboliek
Het verschil tussen knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes is dat de wafels niet of wel zijn opgerold. Hierin komt het verschil tussen het oude en het nieuwe jaar tot uiting. Het knijpertje staat voor het oude jaar, dat als een boekrol is ontvouwen; het rolletje symboliseert het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft.

Karina (556 Posts)

Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.


Veel tranen [persoonlijke blog]
Voetbal-baby's 2014 [infographic - babynamen]
Share