Sipke Jan Bousema over privacy [interview]

sipke-jan-camera

Sipke Jan Bousema is bij het grote publiek bekend van televisieprogramma’s als SchoolTV, Museumbende, ZipZoo, Coördinaat X en als acteur (o.a. in De Schippers van de Kameleon). Ook als presentator/verslaggever is hij regelmatig te zien op de Nederlandse televisie (o.a. bij Het Sinterklaasjournaal, finale Junior Eurovisie Songfestival en Opsporing Verzocht). De door hem gepresenteerde jeugdtalkshow ‘Wat zou jij doen?’ werd zelfs genomineerd voor een Prix Jeunesse.

Hij is nu werkzaam als presentator van o.a. de Leraar van het jaar verkiezing, uitreiking Predicaten excellente scholen (van OC&W) en is hij producent voor o.a. Teachers in Media en Teachers Channel. Daarnaast is hij ambassadeur van Unicef Ook in zijn andere werk is zijn betrokkenheid voor maatschappelijke thema’s terug te zien. Zo produceerde hij in 2012, samen met Marieke Slinkert, de documentaire ‘Strijders voor de Liefde‘.

Wij spraken met Sipke Jan over een ander onderwerp wat in de samenleving speelt: privacy.

Vraag:
Sipke Jan, als ‘Bekende Nederlander’ weet jij natuurlijk dat het moeilijk is om grenzen aan te geven wanneer het om privacy gaat. Bepaalde publiciteit hoort bij jouw werk en zeker wanneer het gaat om functies als ambassadeur van UNICEF is het belangrijk dat jouw gezicht daaraan gekoppeld wordt. Hoe ervaar jij dat?

Antwoord Sipke Jan:
Voor belangrijk maatschappelijke doelen, zoals we beogen met “Strijders voor de Liefde” en ook als ambassadeur van UNICEF ben ik er trots een bijdrage te kunnen leveren.  Juist omdat ik een bekend gezicht ben voor veel mensen, helpt het plaatsen van foto’s en opnamen bij het verspreiden van de boodschap die we uitdragen. Wanneer het over mijn privé leven gaat, ben ik daar wat terughoudender in. En helaas ligt voor veel mensen de lijn tussen privé en werk niet zo duidelijk als voor mij, zodat ik regelmatig privé foto’s van mij en van mensen uit mijn vriendenkring tegenkom. Bijvoorbeeld op Social Media.

Vraag:
Ik heb begrepen dat jij je niet zozeer druk maakt over het feit dat mensen jou fotograferen, maar veel meer over de aankondiging dat bijvoorbeeld Facebook ook door jou privé geplaatste foto’s voor commerciële doeleinden mag gebruiken.

Antwoord Sipke Jan:
Wat ik bizar vind is dat ik privé foto’s plaats op Social Media zoals Facebook en dat Facebook daar zonder mijn expliciete toestemming gebruik van mag maken, gewoon omdat ik ze op Facebook heb gezet. Algemene vw  tientallen paginas doorlezen (dat kun je van niemand verwachten, los van dat het taalgebruik niet voor iedereen begrijpelijk is.Om die reden hebben een aantal andere betrokkenen en ik een oplossing bedacht, daar kom ik graag later op terug. Ik wil eerst een voorbeeld geven:

sipke-jan-hardlopen

Op deze foto ben ik aan het hardlopen. Gewoon, privé, op de hei in mijn woonplaats. Deze foto heb ik gedeeld met mijn vrienden op Facebook. Door de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook, kan het zijn dat deze foto opduikt in een reclame voor koptelefoons, of voor sportdrankjes. Facebook kan dat doen, omdat ik door Facebook te gebruiken daar indirect toestemming voor geef. Een reden voor veel mensen om geheel met Facebook te willen stoppen, alleen zetten de meeste mensen deze drastische stap niet graag, omdat ze dan ook veel van hun sociale contacten missen. Facebook is natuurlijk ook een hele prettige manier om eenvoudig in contact te blijven en op de hoogte te zijn van alles wat je vrienden met je willen delen.

Vraag:
Ik ben nu wel benieuwd naar de oplossing.

Antwoord Sipke Jan:
Samen met Marieke en Willem hebben we een App ontwikkeld waarmee je eenvoudig (en gratis!) een soort watermerk kunt toevoegen aan je eigen foto’s (reclaimen). Dit maakt het voor anderen bijzonder onaantrekkelijk om deze foto voor andere doeleinden te gebruiken. De App heet “Reclaim” en is al grotendeels goedgekeurd door Facebook. Je kunt nu al onze Facebookpagina liken, dan ben je straks als eerste op de hoogte van hoe het precies werkt. Ook via de websites TrotseVaders.nl en TrotseMoeders.nl blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Hier een voorbeeld van hoe je foto er uit komt te zien:

Screenshot 2015-01-05 at 10.36.11 Screenshot 2015-01-05 at 10.36.26

Sipke Jan Bousema:
We zitten nu in de Beta-versie, voor mensen die er nu al mee aan de slag willen (je kunt in deze versie je foto reclaimen, maar deze foto’s moeten nu nog handmatig geüpload worden. Dat gaat na toestemming van Facebook straks vanzelf).

Hier de link naar de Facebookpagina van Reclaim: https://www.facebook.com/ReclaimYself

Link naar de website van Reclaim om te app te gebruiken: reclaim.somethingsbreaksout.com

Karina (556 Posts)

Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.


Loco: educatieve spelletjes voor kinderen van 2-12 jaar.
Mijn mening, jouw mening ... het kan!
Share