Dexter: een goede psychopaat?

netflix-streamteam-dexterOp Netflix staan maar liefst 8 seizoenen van de populaire serie Dexter. Halverwege seizoen 1 ben ik al volledig geïntrigeerd door de hoofdrolspeler Michael C. Hall die in 2010 bekroond werd met een Golden Globe in 2010 voor zijn rol als seriemoordenaar Dexter Morgan.

Dexter is als jong kind geadopteerd door een politieman (Harry Morgan) en ontwikkelt al snel een ziekelijke neiging tot doden. Eerst dieren in de buurt, waar zijn vader weet van krijgt. Dexter ziet niet in dat het verkeerd is wat hij doen, hij heeft altijd een reden (die hond hield mijn moeder uit haar slaap…) en zijn vader herkent vanuit zijn werk de interesse van zijn zoon. Uit liefde voor Dexter probeert hij een manier te vinden om de behoefte van Dexter om te doden, in goede banen te leiden, bijvoorbeeld door samen te gaan jagen.

Maar ook Harry Morgan weet dat dit uiteindelijk niet genoeg zal zijn en drukt hem op het hart om met zijn neiging “goede” dingen te doen: mensen vermoorden die het verdienen, die bijvoorbeeld door een gerechtelijke dwaling hun straf ontlopen. Tegelijkertijd heeft Dexter veel uitleg van zijn vader gekregen over het “normale leven” waardoor hij onopgemerkt, als forensisch onderzoeker, gespecialiseerd in bloed en bloedpatronen, bij de politie werkt en een relatie heeft met een (eveneens beschadigde) vrouw en haar kinderen.

Screenshot 2015-05-23 at 10.59.53

Wat mij vooral boeit in de serie, behalve dan de (gruwelijke) moorden en het toewerken naar de oplossing hiervan, is dat deze serie je aanzet tot nadenken over goed en fout. Dexter Morgan is een sympathieke man, die een eigen soort rechtvaardigheidsgevoel heeft en daarmee bewuste keuzes maakt.

Screenshot 2015-05-25 at 11.37.24We zien hem ook spelen met de kinderen van zijn vriendin, we zien dat hij niet moordt wanneer er volgens hem geen goede reden voor is, maar hij blijft natuurlijk een seriemoordenaar, die niet alleen veel slachtoffers maakt, maar dit ook doet volgens een bepaald ritueel, omdat hij wil dat zijn slachtoffers, voordat ze vermoord worden, weten waarom dit is en dat ze hun eigen daden toegeven.

Persoonlijk ben ik niet voor de doodstraf. Ik ben er niet voor dat een mens over het leven van een ander mens mag beschikken, ik vind moord nooit goed te praten. Toch zet deze serie je weer aan het denken. Is de ene moord minder erg dan de andere? Screenshot 2015-05-25 at 11.37.07In onze rechtspraak vindt men van wel; er zijn vaak ‘verzachtende omstandigheden’. Vrouwen die jarenlang mishandeld zijn, mannen die misbruikt zijn. Onze rechtspraak vindt (in mijn ogen terecht) dat een moord vanuit deze achtergrond, minder zwaar gestraft moet worden dan een moord om geld of uit plezier.

De serie Dexter is boeiend om naar te kijken, het is ook een ‘gewone’ psychologische thrillerserie, maar doordat de hoofdpersoon letterlijk twee kanten heeft, goed en fout, is het veel meer dan dat en onderscheidt deze serie zich wat mij betreft van andere series. Hieronder een trailer van het eerste seizoen. Wanneer je een sterke maag hebt, moet je deze serie zeker eens proberen op Netflix!

Ieder seizoen van Dexter telt twaalf afleveringen met een speelduur van 50 minuten en is gebaseerd op het boek ‘Darkly Dreaming Dexter’ van auteur Jeff Lindsay. Acht seizoenen zijn via Netflix te bekijken. [CCPM148]

Netflix Trotse Vaders StreamTeam (14 Posts)

Het StreamTeam van TrotseVaders.nl zal schrijven over films, series en trends die Netflix in Nederland te bieden heeft.


Barbecue Party Compact - Reisspel
Cord-cutting: een huishouden zonder tv-abonnement?
Share