Opa’s en oma’s sparen vaakst voor Kerstmis, maar zijn zelf slechts 5 euro ‘waard’

Opa’s en oma’s komen er bekaaid vanaf tijdens de kerstdagen. Aan hen wordt gemiddeld maar 5 euro besteed. Dit terwijl het juist de grootouders zijn die het vaakst sparen voor kerstcadeaus. Ook is de Nederlander niet snel tevreden: maar liefst drie op de tien heeft wel eens om het bonnetje gevraagd om een kerstcadeau te kunnen ruilen.

christmas-present-83119_960_720

Opvallend is dat bijna 60 procent van de 60-plussers aangeeft te sparen voor cadeaus voor hun naasten, en 4 procent leent hier zelfs geld voor. “Opa’s en oma’s, logischerwijs in de hogere leeftijdsklasse, kunnen klaarblijkelijk niet per definitie het omgekeerde van hun naasten verwachten”, zegt Willem Nout van Kortingscode.nl.

Voor wat hoort wat

Het meeste geld wordt dit jaar besteed aan partners (bijna 35 euro), gevolgd door kinderen (32 euro) en ouders (15 euro). De helft van de ondervraagden houdt rekening met wat hij of zij eerder van die persoon gekregen heeft. “Opmerkelijk is dat 55 procent van de Nederlanders in een relatie hier op let, terwijl het onder de singles maar om 41 procent gaat. Het lijkt erop dat cadeau-uitgaven eerder op een weegschaal gelegd worden als het om schoonfamilie gaat.

Cadeaustress

De aanschaf van kerstcadeaus zorgt ook dit jaar voor de traditionele cadeaustress. Maar liefst 30 procent van de Nederlanders beaamt dit. “En dat is niet zo gek, want een op de vijf heeft het gevoel elk jaar grootser uit te moeten pakken”, aldus Nout. En niet altijd naar tevredenheid van de ontvanger: bijna een derde heeft wel eens om een bonnetje gevraagd omdat ze een cadeau dat ze met de feestdagen hebben gehad, wilden ruilen.

Mannen zijn hier brutaler in en doen dit vaker”, stelt Nout. Het percentage mannen dat dit wel eens gedaan heeft, is met 38 procent flink meer dan het percentage vrouwen, namelijk 24 procent. “Het lijkt erop dat vrouwen hier minder eerlijk in durven te zijn.

Redactie (708 Posts)

Alle onder redactie geplaatste artikelen vallen onder de eindverantwoordelijkheid van de uitgever van TrotseVaders. Heb je een interessant onderwerp voor onze website, neem dan contact op via redactie@trotsevaders.nl


Angry Birds kuikens zingen een Kerstliedje
Official Skylanders: Christmas Carol
Share