Burgers’ Zoo maakt de grootste overdekte mangrove ter wereld

Mangroves worden de kraamkamer van de oceaan genoemd. Talloze vissoorten en andere bewoners van het tropisch koraalrif komen ter wereld in de mangrove. Dat trekt op zijn beurt allerlei vogels, reptielen en zoogdieren aan die hun voedsel of beschutting in deze vaak lastig doordringbare natuurgebieden zoeken. Mangroves beschermen de kustlijnen tegen tropische stormen door de golven te breken en het zand met hun wortels vast te houden.

burgers-zoo-mangrove-trotse-vaders-2

Mangroves worden wereldwijd bedreigd onder andere door intensieve garnalenteelt en explosieve bevolkingsgroei, waarvoor veel mangroves gekapt worden en voorgoed verdwijnen. Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren voor dit bijzondere, kwetsbare ecosysteem in de hoop een blijvende positieve gedragsverandering ten opzichte van deze natuur te bewerkstelligen.

Burgers’ Zoo zet de traditie van Bush, Desert en Ocean voort door de grootste overdekte mangrove ter wereld te bouwen. In het Arnhemse dierenpark zal deze mangrove ruim 3.000 m² oppervlakte krijgen en zeekoeien, vlinders, vissen, vogels, reptielen en krabben zullen er een ruim thuis vinden. Als bezoeker aan Burgers’ Zoo kun je vanaf voorjaar 2017 genieten van de Mangrove.

De bezoeker start in het Centraal-Amerikaanse Belize met karakteristieke huisjes. Via één van de huisjes wandelt de bezoeker het ecosysteem van de mangrove in waar alle dieren in grote vrijheid leven. Aan de binnenzijde bevinden zich eveneens huisjes, waardoor binnen en buiten op elkaar aansluiten.

burgers-zoo-mangrove-trotse-vaders-1

Vervolgens loopt de avonturier nieuwsgierig een zandstrandje op met onder andere leguanen, dat als overgang dient tussen het land en de zeekoeienkreek, waar men met een brug overheen loopt. De vlonder kronkelt door een mangrovebos en komt uit bij een moddervlakte waar overal krabben bij eb druk bezig zijn om hun voedsel te verzamelen en bij vloed om een veilig heenkomen te vinden. Ook vissen en mangrovekwallen zijn van dichtbij te spotten.

Langzaam daalt de bezoeker af totdat hij plotseling oog in oog met zeekoeien staat dankzij een omvangrijke panoramaruit van 12 x 1,8 meter. Het pad voert verder landinwaarts door het hoger gelegen tropisch droogbos met veel nectarplanten, waar niet alleen meer dan duizend vlinders zijn te ontdekken, maar ook andere diersoorten zoals verschillende vogels en reptielen.

burgers-zoo-trotse-vaders

Nergens in de wereld leven zoveel verschillende mangrovedier- en plantensoorten samen onder één dak en vormen zij één natuurgetrouw vormgegeven ecosysteem.

[Illustraties Stef van Campen / Koninklijke Burgers’ Zoo]

Mediawijs online, jongeren en social media
Nieuwe trailer van de nieuwe ICE AGE film
Share