Onderzoek naar tabletgebruik kinderen

kinderen-steeds-jonger-en-vaker-bezig-met-internet-copyright-trotse-vadersNederlandse ouders vinden het tabletgebruik van hun kinderen spannend en houden graag een oogje in het zeil. Zo maakt een op de vier Nederlandse ouders zich weleens zorgen over het tabletgebruik van zijn kinderen en bijna de helft (46,7 procent) wil meer controle over het internetgebruik op de tablet. Daarnaast vinden ouders dat hun kinderen te lang op de tablet zitten (69 procent). Volgens 46 procent van de ouders en 55 procent van de kinderen zorgt de tablet regelmatig voor onenigheid; met zoons (54 procent) vaker dan met dochters (38 procent). 

Maar ook veiligheid speelt een grote rol. Een op de vijf ouders geeft aan dat zijn kind weleens websites bezoekt die niet voor kinderen geschikt zijn. En zij onderschatten het gevaar zelfs nog: terwijl slechts 12 procent van de ouders aangeeft dat zijn kind niet op de hoogte is van de gevaren op het internet, zijn kinderen zelf een stuk pessimistischer. Van hen denkt een kwart niet goed op de hoogte te zijn.

kinderen-steeds-jonger-en-vaker-bezig-met-internet-copyright-trotse-vaders-5De helft van de ouders zou willen dat hun tablet steviger zou zijn, omdat hij snel stuk gaat; meer dan een derde van de kinderen heeft weleens iets gedaan met een tablet waardoor hij beschadigd raakte. Ouders laten zich verder positief uit over tablets: zij geloven in negen van de tien gevallen dat kinderen spelenderwijs – bijvoorbeeld op een tablet – het snelst leren.

Twee derde van de Nederlandse kinderen gebruikt de tablet op school voor huiswerk, spreekbeurten of andere schoolactiviteiten. Toch valt er nog veel te leren over de omgang met tablets: een kwart van de kinderen weet niet precies hoe een PowerPoint-presentatie te maken.

kinderen-steeds-jonger-en-vaker-bezig-met-internet-copyright-trotse-vaders-3Ouders delen deze mening: een op de vier vindt dat kinderen op de basisschool onvoldoende worden voorbereid op de vaardigheden die zij nodig hebben voor de toekomstige arbeidsmarkt, zoals het bouwen van websites en apps, en het leren coderen. Drie kwart van de kinderen blijkt juist geïnteresseerd te zijn in het leren van deze vaardigheden.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek:

  • Een op de vier ouders is streng over het tabletgebruik; een derde van de kinderen vindt dat andere ouders hierin minder streng zijn dan hun eigen ouders.
  • Een kwart van de ouders maakt zich zorgen dat de accountgegevens van hun tablet gehackt worden.
  • De helft van de ouders zou willen dat hun tablet steviger zou zijn, omdat hij snel stuk gaat; meer dan een derde van de kinderen heeft weleens iets gedaan met een tablet waardoor hij beschadigd raakte.

Dit onderzoek* van Kurio Smart is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panelwizard onder 1.042 Nederlandse ouders van kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud, en 1.109 kinderen in diezelfde leeftijd.

kurio-smart-trotse-vaders

Met de Kurio Smart, een 2-in-1-tabletlaptop voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud, kunnen kinderen op een veilige manier gebruikmaken van hun tablet. Zo kunnen zij spelenderwijs 21ste-eeuwse vaardigheden leren, zoals leren tekstverwerken, presenteren, coderen en websites bouwen. Met de Ouderlijk Toezicht-functie kunnen ouders instellen hoe lang de kinderen de tablet kunnen gebruiken en welke sites zij wel en niet mogen bezoeken. Omdat hij is voorzien van Windows 10, is Office te installeren, waardoor kinderen gebruik kunnen maken van programma’s als PowerPoint en Word. De Kurio Smart is bovendien goed beveiligd tegen hackaanvallen. Het apparaat is stevig en kan tegen een stootje.
Bekijk op bol.com

Redactie (708 Posts)

Alle onder redactie geplaatste artikelen vallen onder de eindverantwoordelijkheid van de uitgever van TrotseVaders. Heb je een interessant onderwerp voor onze website, neem dan contact op via redactie@trotsevaders.nl


Loes Riphagen heeft de Silver European Design Award gewonnen met 'Bij de neus genomen'
Papa is de allerbeste
Share