Winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021 bekend

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep.

Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling.

De genomineerden 2021 (auteur – titel – uitgeverij):  

·                 Syl van Duyn- Opzoek naar jou – Van Goor

·                 Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar – Leopold 

·                 Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet – Standaard Uitgeverij

·                 Jean-Claude van Rijckeghem- IJzerkop -Querido

·                 Rob Ruggenberg- Offerkind – Querido

De winnaar van zowel de Archeon Thea Beckmanprijs als de Jonge Beckmanprijs
Jean-Claude van Rijckeghem is winnaar geworden, niet alleen van de Archeon Thea Beckmanprijs maar ook van de Jonge Beckmanprijs. Een enorm knappe prestatie wat veel zegt over de kwaliteit van zijn boek IJzerkop. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking heeft in Archeon plaatsgevonden.

Over IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem
De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

Het is bijna zover: de nieuwe James Bond komt er aan!
Guinness World Records 2022
Share