Gisteren (9 juli 2018) ging de actiethriller Skyscraper in première in Pathé Arena. Zoals altijd was er weer een feest van gemaakt, met heerlijke Magnums, snacks en ander lekkers. Er was een spannende green-screen ruimte en er waren vele BN-ers.

Rico Verhoeven
Een van die ‘Bekende Nederlanders’ is Rico Verhoeven, kickbokser en bijzonder aimabele man. Hij mocht het voorwoord doen voor aanvang van de film. De gelijkenis met Dwayne Johnson, hoofdrolspeler uit Skyscraper, is eenvoudig te maken hoewel kickboksen en worstelen natuurlijk niet hetzelfde zijn. In ieder geval sluit ik niet uit dat ‘onze’ Rico binnenkort ook in grote films te zien is!

Dwayne Johnson
Dwayne “The Rock” Johnson is niet nieuw op het witte doek en in deze film is hij zeer overtuigend als beveiligingsexpert  Will Ford die persoonlijk betrokken raakt bij criminele activiteiten die zijn gezin in gevaar brengen.

Het verhaal
Will Ford is een voormalige leider van een FBI gijzelaarsreddingsteam en tevens oorlogsveteraan, die zich nu bezighoudt met het beveiligen van wolkenkrabbers. Wanneer hij voor een opdracht in China is, breekt daar ineens brand uit in de hoogste en veiligste wolkenkrabber ter wereld. Will wordt beschuldigd hier achter te zitten. Terwijl hij op de vlucht slaat moet Will de eigenlijke daders vinden om zijn naam te zuiveren en tegelijkertijd zijn gezin zien te redden die zich in de brandende wolkenkrabber bevindt.

Prothese
Bijzonder is dat de ‘held’ Will Ford in deze film een prothese heeft: zijn onderbeen is verloren gegaan bij een mislukte ontknoping van een ontvoering. Die ontknoping heeft er ook voor gezorgd dat Will ander werk is gaan doen, en een gezin heeft gevormd. Ik vind het gegeven dat hij een prothese heeft, echt bijzonder. Het wordt naar mijn mening ook goed in beeld gebracht: zowel de mogelijkheden ervan als de nadelen.

 

Futuristisch
In de film Skyscraper draait het uiteraard om een wolkenkrabber. En die is wel erg mooi ‘gemaakt’ in deze film. Echt een skyscraper zoals die er in mijn fantasie in de toekomst uit zou kunnen zien. Met een enorm binnen-park en een energie-opwekkend systeem. Prachtig gedaan. En het geeft uiteraard indrukwekkende beelden, zowel van het gebouw zelf wat deels in brand komt te staan, als van het uitzicht vanuit de skyscraper.

Hoogtevrees
Om van deze film te genieten, moet je echt geen hoogtevrees hebben. In ieder geval niet wanneer je in IMAX 3D gaat kijken want het is af en toe echt alsof je zelf op de 220 verdieping staat! Verder is de leeftijdskeuring 12+ terecht: er worden nogal wat (onschuldige) mensen rücksichtslos vermoord…

Aanrader
Skyscraper is een bijzonder goede actiefilm. Je wordt van de ene situatie in de andere getrokken zodat je soms op het puntje van je stoel komt te zitten (of, in ons geval…. met voetenbankje… opgerold op de stoel). Dwayne Johnson speelt zijn rol erg goed en blijft overtuigen als gevoelige held. De special effects zijn echt indrukwekkend en maken dat deze film echt op een groot scherm gezien moet worden!

Duct tape
Ik ga hem zelf binnenkort nog een keer kijken. Ditmaal met mijn oudste zoon, een duct tape fan, die de toepassingen van duct tape in deze film èn de uitspraak “wanneer je het niet kunt fixen met duct tape, gebruik je niet voldoende duct tape” wel zal waarderen!

SKYSCRAPER draait vanaf 10 juli 2018 in de bioscoop, in 3D, IMAX 3D, Dolby Atmos, Dolby Cinema en 4DX.

 

Share