In de natuur komt het vaker voor: schijnzwangerschappen. Kippen die zelf geen bevruchte eieren hebben maar wel op een nest gaan zitten broeden, dat kan zelfs van een andere vogelsoort zijn. Of vogels die op een leeg nest gaan “broeden”, katten die met een dikke buik zich drachtig gaan gedragen….

Schijnzwangerschap bij mensen

Hoewel zwanger worden voorbehouden is aan vrouwen, is een schijnzwangerschap dat niet. Bij vrouwen wordt een schijnzwangerschap ook wel pseudocyesis genoemd, hieronder kun je daar meer over lezen.

Zwangere mannen?

Bij mannen werkt het net iets anders, maar ook mannen kunnen schijnzwanger zijn. Mannen ervaren dan symptomen die lijken op een zwangerschap bij hun partner. Dit fenomeen staat bekend als het couvadesyndroom, ook wel sympathische zwangerschap genoemd.

Hoewel mannen natuurlijk niet fysiek zwanger kunnen worden, kunnen ze wel degelijk een reeks fysieke en psychologische symptomen ontwikkelen tijdens de zwangerschap van hun partner. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot vrij uitgesproken en verdwijnen meestal na de bevalling.

Mogelijke symptomen van het couvadesyndroom bij mannen zijn:

  • Gastro-intestinale klachten: Misselijkheid, braken, buikpijn, een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree.
  • Veranderingen in eetlust: Vreetbuien of juist verminderde eetlust.
  • Gewichtstoename: Vaak wordt dit “sympathy weight” genoemd.
  • Rugpijn en andere pijn: Hoofdpijn, tandpijn.
  • Vermoeidheid en slaapproblemen.
  • Psychologische symptomen: Stemmingswisselingen, angst, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, een verlaagd libido.
  • In zeldzame gevallen: kunnen mannen zelfs last krijgen van buikpijn die lijkt op weeën.

Wat veroorzaakt het couvadesyndroom?

De exacte oorzaak van het couvadesyndroom is niet volledig bekend, maar er worden verschillende factoren gesuggereerd:

  • Hormonale veranderingen: Onderzoek suggereert dat ook mannen hormonale schommelingen kunnen ervaren tijdens de zwangerschap van hun partner, zoals een toename van prolactine en cortisol en een afname van testosteron.
  • Psychologische factoren: Empathie, een sterke emotionele band met de partner en het ongeboren kind, angst voor het vaderschap, stress en onbewuste identificatie met de zwangere partner kunnen een rol spelen.
  • Culturele en sociale factoren: In sommige culturen bestaan er traditionele rituelen waarbij de aanstaande vader bepaalde zwangerschapsgerelateerde gedragingen vertoont.

Het couvadesyndroom wordt over het algemeen niet gezien als een psychische stoornis, maar eerder als een psychosomatisch fenomeen waarbij psychologische factoren zich uiten in fysieke symptomen.

Verbondenheid met een zwangerschap

Het is belangrijk om te erkennen dat de ervaringen van mannen met het couvadesyndroom reëel zijn en serieus genomen moeten worden. Hoewel het misschien niet hetzelfde is als een schijnzwangerschap bij vrouwen (pseudocyesis), waarbij de overtuiging van een zwangerschap centraal staat, laat het wel zien hoe sterk de psychologische en emotionele verbondenheid met een zwangerschap kan zijn.

Share