22 augustus ben ik naar de persvoorstelling van de nieuwe horrorfilm Speak No Evil. Deze film is een remake van een film die uit 2022 komt, met dezelfde titel. De film is geregisseerd door James Watkins, die het bekendst is van het regisseren van de Black Mirror aflevering “Shut Up and Dance”. In de hoofdrollen zitten: James McAvoy, Mackenzie Davis, Scoot McNairy en Aisling Franciosi.

Speak No Evil (2024)
Het idee dat een film van 2 jaar geleden nu al hermaakt is vond ik voordat ik de film keek een raar idee. Ik had de 2022 versie nog niet gezien, maar het voelde onlogisch en onnodig. Nog steeds ging ik met goede moed naar de film, terwijl ik zo min mogelijk wist van de film, iets wat ik zeker aanraadt als je zelf besluit om naar de film te gaan.

Speak No Evil gaat over twee families, een Engels en een Amerikaans gezin komen elkaar tegen op vakantie in Italië. Het klikt meteen tussen iedereen. Ook tussen de kinderen, al kan het kind van het Engelse kind niet praten door een aandoening. Na deze succesvolle start van de vriendschap wordt het Amerikaanse gezin uitgenodigd voor een weekend in het mooie huis van het Engelse gezin. Maar langzaam vergaat de perfecte façade die de Engelse voor hun zelf hebben gecreëerd.

Speak No Evil was een van de spannendste films die ik in lange tijd heb gezien. De film begint rustig en nog best grappig, wat betekent dat wanneer alles fout gaat het een stuk harder aankomt. Vanaf het begin merk je al dat er iets mis is, met kleine details en hints zie je vanaf het begin dat er al wat mis is met het Engelse gezin, maar het is zo moeilijk om te zien dat je er niet veel van denkt. Maar naarmate de film verder gaat en je achter nieuwe walgelijke wendingen komt, neemt de stress fors toe.

Wat helpt bij de terror factor is het feit dat het allemaal echt voelt. Er is geen onnatuurlijk aspect aan deze film. Het zijn gewoon twee gezinnen bij een afgelegen huis. Het laat een gezin zien wat niet luistert naar zijn instincten, en de impact die dat kan hebben. Een belangrijke les voor veel mensen om te leren.

Hoewel de hele film intens is, culmineert dat volledig in de finale, waar alles samenkomt en de spanning vergroot tot een bijna onuitstaanbaar niveau. Dit, geholpen door de geweldige vertolking van de rollen door de getalenteerde acteurs en actrices, zorgt het laatste halfuur voor stress waar horror fans van gaan houden. Echt een aanrader voor mensen die houden van hele spannende films die hun op het puntje van hun stoel zetten.

Een onderwerp wat veel voorkomt in gesprekken over deze film is het feit dat dit een remake is van een film uit 2022. Voor veel mensen voelt dat extreem onnodig. De overeenkomsten tussen de films zijn duidelijk. In de basis zijn het bijna dezelfde films. Maar de twee films eindigen aanzienlijk anders. De 2022 film heeft een korter maar veel heftiger einde, terwijl de 2024 film langer doorgaat, maar op een minder heftig niveau waardoor het vol te houden blijft. Door de twee drastisch verschillende eindes voelt het niet onnodig om deze film te kijken, hij is anders genoeg dat het het toch waard is, ook al lijken de films in essentie veel op elkaar, van plot naar thema’s.

(from left) Ant (Dan Hough) and Agnes Dalton (Alix West Lefler) in Speak No Evil, directed by James Watkins.

Speak No Evil is een spannende, gruwelijke film over het volgen van je instincten en iets waar horror fans een groot plezier uit gaan halen. De acteurs spelen goed en de film ziet er mooi uit. Hoewel het een beetje raar voelt om een film van zo kort geleden opnieuw te maken, veranderen ze genoeg waardoor het een waardige remaster is. Zeker een aanrader om te kijken wanneer hij 10 september 2024 de bioscoop in komt.

Share