Screenshot 2015-03-01 at 10.28.52Het Fries Museum in Leeuwarden is een bezoekje meer dan waard. Een mooi, modern gebouw, midden in het centrum van de stad, waar verschillende interessante tentoonstellingen te zien zijn. Wij waren er namens Trotse Vaders ter gelegenheid van de Kameleon dag, wat het voor ons, als fans van de boeken van Hielke, Sietse en hun boot, extra leuk maakte.

Het Fries Museum heeft een overzichtstentoonstelling gemaakt, over de schrijver Hotze de Roos, die naast zijn werk als timmerman, 60 boeken over de Friese tweeling heeft geschreven. En uiteraard ook over de boeken zelf. De tentoonstelling is mooi opgezet en zowel leuk voor kinderen als voor volwassenen.

voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-13 voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-18 voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-15

voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-14 voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-17

Er is ook een interactief element “De Kameleon en het raadsel van de zilveren vork” waarbij je een mysterie op moet lossen.

voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-20 voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-16

De reden dat we specifiek op zaterdag 28 februari 2015 naar de Kameleon tentoonstelling gingen, was omdat er allerlei extra activiteiten in het Fries Museum werden georganiseerd, variërend van klompen-schilderen tot een tekenworkshop van Rudi Jonker (illustrator van de recente Kameleon boeken).

voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-12

Mijn kinderen zijn op de foto geweest met Gerben Zonderland, die hen ook een aantal grappen en sterke verhalen wist te vertellen, geweldig! Gerben had ook de eer om het allernieuwste boek van De Kameleon “Knallen met de Kameleon” te overhandigen aan kinderen van een basisschool, maar daaraan vooraf ging nog een ‘Gerben-achtige’ introductie van het boek, die door jong en oud zeer werd gewaardeerd. Auteur Maarten Veldhuis las nog voor uit het nieuwste Kameleon-boek wat weer een echt “Hielke en Sietse avontuur” belooft te worden, maar dan wel geplaatst in deze tijd.

voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-1 voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-4 voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-3 voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-8

Hotze de Roos, de ‘vader’ van de Kameleon boeken, heeft er maar liefst 60 geschreven. Daarna zijn er een aantal andere auteurs geweest die nieuwe verhalen hebben geschreven. De meest recente boeken zijn door twee mensen geschreven: Bies van Ede en Maarten Veldhuis onder het pseudoniem B.M. de Roos. Rudi Jonker verzorgde de illustraties. Het nieuwste boek van B.M. de Roos heet “Knallen met de Kameleon” en is vanaf vandaag te koop in de boekhandels en online (bijvoorbeeld bij Bol, klik hier).

voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-11 voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-10

De dag was helemaal af, toen we een eerder boek, geschreven door Bies van Ede en Maarten Veldhuis en geïllustreerd door Rudi Jonker, konden laten tekenen en signeren door zowel Maarten Veldhuis als door Rudi Jonker. Favoriete “handtekening” is echter die van Gerben!

voorjaarsvakantie-foto-copyright-trotse-moeders-kameleon-2

Share