resort-maastricht-verslag-copyright-trotse-moeders-15Tijdens ons verblijf in een luxe huisje in Resort Maastricht (klik hier voor het verslag daarvan), hebben we verschillende dingen ondernomen in de omgeving van Maastricht. Op zaterdagochtend zijn we naar de “Noord” grotten van de Sint-Pietersberg geweest. Op de website van Maastricht Underground is daar onder andere de volgende informatie over te lezen:

In een labyrint van ooit meer dan 20.000 gangen neemt een professionele gids je mee ondergronds in het 80 kilometer lange grottenstelsel Noord. Unieke bezienswaardigheden zijn de enorme koepel, de eeuwenoude schuilplek van de bewoners van Sint Pieter, de donkere gotische gang en de Kluis (rijksbewaarplaats van o.a. Rembrandts ‘Nachtwacht’). Grotten Noord is een knus grottenstelsel, dat goed geschikt is voor kinderen.

resort-maastricht-verslag-copyright-trotse-moeders-16

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelden zó’n leuke rondleiding heb gehad. De gids vertelde veel, maar niet teveel, zodat de informatie ook voor kinderen te behappen was.

grotten-pietersberg-maastricht-verslag-rondleiding-copyright-trotse-vaders-1 grotten-pietersberg-maastricht-verslag-rondleiding-copyright-trotse-vaders-3

Kinderen werden actief betrokken bij de uitleg over het ontstaan van het grottenstelsel en de gebeurtenissen die zich er hebben afgespeeld, zodat de gegevens veel beter bleven hangen en de kinderen ook geïnteresseerd bleven.

grotten-pietersberg-maastricht-verslag-rondleiding-copyright-trotse-vaders-2

Het uur vloog om, dankzij de fantastische gids. Ik had echt het idee dat ik nog maar een kwartier in de gangen, onder de grond, aan het rondlopen en rondkijken was.

grotten-pietersberg-maastricht-verslag-rondleiding-copyright-trotse-vaders-4In ieder geval weet ik zeker (en de kinderen ook) dat we de volgende keer dat we in de buurt zijn, nog een keer gaan kijken. En dan liefst weer met gids Ruud!

grotten-pietersberg-maastricht-verslag-rondleiding-copyright-trotse-vaders-2   grotten-pietersberg-maastricht-verslag-rondleiding-copyright-trotse-vaders-1

Hieronder een video waarin je een indruk krijgt van het ondergrondse gangenstelsel en de muurtekeningen. Indrukwekkend, maar met een goede gids erbij, is het helemaal een onvergetelijke ervaring!

Share