Wat een vreemde titel: Zowel in Nederland als België heeft – graaiflatie – gewonnen…. Zeker wanneer je weet wat graaiflatie betekent!

Graaiflatie

Definitie van graaiflatie: ‘(de) inflatie die wordt aangewakkerd door ondernemingen die de kostenstijging van grondstoffen, productiemiddelen en arbeid volledig of bovenmatig doorberekenen aan de consument om hun winst op peil te houden of te verhogen • onder invloed van Engels greedflation, gevormd van graaien [zichzelf verrijken] + inflatie’. Niet echt positief toch?

Woord van het Jaar

Graaiflatie is met 36,7% van de stemmen (België) en 65% van de stemmen (Nederland) verkozen tot het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2023. Ik kijk er ieder jaar weer naar uit, naar de verkiezing van het Woord van het Jaar. Soms zijn het woorden die jaren later weer verdwenen lijken te zijn en soms zijn het woorden die nu heel gewoon lijken, maar toch ook echt een keer ontstaan zijn in de afgelopen jaren.

Blijvertjes

Een paar van die woorden die we echt hebben opgenomen in ons dagelijks taalgebruik zijn “Boomer” (2019) en “Selfie” (2013). Ik ben benieuwd of “Graaiflatie” over een aantal jaar ook helemaal ingeburgerd is!

Top 3

Voor de volledigheid de hele top 3 van 2023 (Nederland)

  1. graaiflatie
  2. vreugdebier
  3. nepobaby

En de top 3 van België:

  1. graaiflatie
  2. nepobaby
  3. pyjamatoerist
Share