Op de eerste dag van onze voorjaarsvakantie was het weer nou niet echt het allerbeste! Harde wind en regen doen mij meer denken aan de woeste zee, op de boeg van een zeewaardig schip. Gelukkig hebben ze deze week bij het Maritiem Museum te Rotterdam een week vol met extra activiteiten.
- Zoals het schip de George Stephenson
- Selfies maken als kapitein van een cruiseschip, als scheepskok of als held op de boeg van je zeilschip op weg naar de gevreesde Kaap Hoorn
- workshop smeden
De moeite waard om te gaan kijken. Mijn interesse gaat uit naar de George Stephenson,
die deze week ligt aangemeerd aan de gastensteiger in de museumhaven.
Na binnenkomst in het museum gaan we eerst naar buiten, de haven in. De kinderen worden overwhelmd door alle kranen en ander groot antiek materieel wat buiten staat tentoongesteld.
Dan schrikken we ons rot want om 12 uur precies klinkt de scheepshoorn als opening van het schip.
Snel richting het schip. Met volle trots geeft de eigenaar Servaas Strik een rondleiding over zijn schip. Strik was als echt verzamelaar van functionele relikwieën al snel in staat zijn eigen schip te bouwen met dit als resultaat. Eerst natuurlijk een blik werpen bij de kapitein die met gepaste trots met al zijn koper pronkt.
De machinist maakt ons wegwijs in de machinekamer, maar dit is niet zomaar een schip. Naast een dieselmotor beschikt dit schip ook over een Clyde puffer, dit is namelijk de stoomketel en stoommachine. Wat een machine, echt heel gaaf. Vol verbazing bekijken we dit beest en staan versteld van de hitte die je voelt.
Ook de kinderen zetten de route voor vandaag uit en komen tot de conclusie dat we verder moeten. Er is nog genoeg te zien.
Ai Ai kapitein.
Snel verder kijken. Er liggen nog veel meer schepen in de haven van dit museum. Wij bekijken er nog een paar. Ook een meer dan 100 jaar oude turfschip, hier krijgen we een uitgebreid verhaal over het schip en de geschiedenis van turf en de leefgewoonten van de kapitein en familie op het schip.
Tijd om naar binnen te gaan. In de eerste zaal worden we gelijk met onze neus op de feiten gedrukt. Van toen naar nu! Want niet alleen zien we hier in een maquette hoe het havengebied van Rotterdam er nu uitziet. Maar wordt het ook eens duidelijk gemaakt hoe het gebied voor de tweede wereld oorlog was vormgegeven en wat er allemaal is vernietigd.
Deze tentoonstelling is visueel weergegeven op grote beeldschermen en interactief kan je aan de slag in de control room van de scheepvaart van het Rotterdams havenbedrijf.
Boven aangekomen zien we prachtige model schepen van vrachtschepen tot een antieke model zeilschip.
De zaal is vol met audio/visuele punten waarbij ze ingaan op specifieke schepen en gebeurtenissen. De oude landkaarten trekken mijn aandacht, hier kan ik wel uren naar kijken. Hoe gedetailleerd zijn ze weergegeven en wat is er allemaal veranderd.
Achter mij zitten de kinderen aandachtig te luisteren naar de ouderwetse scheepsverhalen.
Na een kijkje genomen te hebben van het reilen en zeilen in een cruiseschip, het casino, eetzaal tot aan het dek vertier, is het tijd geworden om de kinderen te laten spelen in de speelhaven van Professor Plons. Moe maar voldaan is het tijd om richting huis te gaan.
Voor meer informatie, bijvoorbeeld over activiteiten en openingstijden, klik je hier >>>>