Kinderen veilig op de fiets, dat is wat elke ouder graag wil. Toch is dat in de praktijk niet altijd zo vanzelfsprekend. Training en goede kinderfietsen zijn belangrijke elementen. Waar moet je zoal aan denken?

Leren fietsen
Je ziet het regelmatig gebeuren. De fiets is ontdaan van de zijwieltjes. Vader ondersteunt met één hand de bagagedrager van de kinderfiets en doet zijn best het fietsende kind bij te houden. Na veel proberen, korte momentjes los en veel mee rennen komt er dan toch het moment van loslaten, het moment dat het kind zelfstandig beweegt. Vader rent erachteraan, mocht ingrijpen nodig zijn. Het duurt even, er is vallen en weer opstaan, maar het zelfstandige moment komt. Je kind fietst!

Veiligheid
Het is altijd een bijzonder moment voor trotse vaders, als je kind van voetganger ineens bestuurder wordt.

Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, is het goed na te denken over de veiligheid. Niet alleen van het fietsende kind als verkeersdeelnemer, je denkt ook aan de fiets en het kind zelf. Met simpele voorzieningen kun je de verwondingen bij een eventuele val voorkomen of dan toch de effecten ervan te verkleinen. Het is niet voor niets dat steeds meer kinderen fietsen met een speciale fietshelm. Trouwens, je ziet ook steeds meer volwassenen met zo’n helm fietsen. Je kunt ook denken aan knie- of elleboogbeschermers. Er moet uiteraard voldoende bewegingsvrijheid zijn.

De fiets
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in het verkeer een risicofactor zijn. Niet alleen vanwege het soms onvoorspelbare verkeersgedrag, ook omdat een kind op een fiets nu eenmaal minder goed opvalt. Bestuurders in hogere auto’s zien de kinderen soms totaal over het hoofd. Voorzie de fiets daarom van opvallende kenmerken. Een fietsvlag valt op, door zijn lengte en door zijn opvallende kleur. Uiteraard zorg je ook dat de fiets voldoet aan alle voorschriften, van bel tot spatbord, jasbeschermer en goede verlichting.

 

Share