Als ouder probeer je waarschijnlijk zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Je weet immers dat de energierekening iedere maand naast de boodschappen en huur of hypotheek een grote kostenpost is. Je kinderen weten dat niet. Hoe kun je je kinderen energiebewust opvoeden, zodat jullie samen de energierekening omlaag krijgen en daarbij ook nog eens bijdragen aan een beter milieu?

Steentje bijdragen
Met oudere kinderen, pubers, kun je bespreken waarom het belangrijk is om zuinig met energie om te gaan. Waarschijnlijk horen zij op school en in media regelmatig het woord “klimaatverandering” vallen. Dit kan hen extra motiveren om hun steentje bij te dragen. Maar ook kleine kinderen kun je zuiniger met energie laten omgaan door het bijbrengen van goede gewoontes. De volgende vier tips helpen je daarbij.

Geef het goede voorbeeld
Kinderen zijn imitators. Als jij zelf het goede voorbeeld geeft, dan zullen zij dat snel volgen. Zet de verwarming dus niet hoger als je het koud hebt, maar trek een extra trui aan of wikkel een fleecedeken om je heen. Laat geen deuren openstaan en probeert zo kort mogelijk te douchen. Zo zijn er nog meer van dit soort kleine handelingen die je zelf anders kunt doen.

artikel-pricewise-energie

Bespreek hoeveel energie kost
Als je kinderen al wat ouder zijn, laat dan gerust de energierekening aan hen zien en vertel hoeveel procent dit van het gezinsbudget is. Wat zouden jullie daarvan een hoop leuke dingen kunnen doen! Zeg dat als jullie er samen de schouders onderzetten er binnenkort geld over is voor een leuk uitje. De eerste stap die jijzelf kunt zetten, is energie vergelijken. Door op een andere energieleverancier over te stappen, kun je een flink bedrag besparen.

Maak er een spel van
Breng een spelelement in het besparen op energie. Organiseer bijvoorbeeld een speurtocht in huis om te kijken waarop jullie energie kunnen besparen. Waar kun je op besparen?

– Stap (als je dat nog niet hebt gedaan) over op ledlampen
– Zet de tv uit als je hem niet gebruikt
– Zet de computer niet in de slaapmodus, maar helemaal uit als je er klaar mee bent
– Douche minder lang
– Doe in de winter als het donker wordt de gordijnen dicht
– Hang de was op een rek te drogen in plaats van dat je de wasdroger gebruikt
– Zet niet overal de kachel aan
– Laat geen lampen branden in ruimtes waarin je niet komt

Door slimme meters of apps kun je eenvoudig zien hoeveel energie je verbruikt. Maak aan het eind van iedere week een overzicht van de energie die jullie door de maatregelen hebben bespaard en probeer de week daarop nog zuiniger te zijn. Doe het bespaarde geld in een spaarpot en beloof dat jullie daarvan snel iets leuks gaan doen.

artikel-pricewise-energie

Laat je kind zijn of haar spreekbeurt over energie besparen houden
Je kunt je kind nog energiebewuster maken door hem of haar op school een spreekbeurt over energie besparen te laten geven. Door zich in de materie te verdiepen, beseft je kind nog beter waarom energie besparen zo belangrijk is. En ook zijn of haar klasgenoten steken er iets van op. Vooral door het geven van praktische tips: geen licht laten branden waar dat niet nodig is, gezellig met zijn allen in de woonkamer gaan zitten in plaats van ieder op zijn of haar eigen kamer, energie vergelijken. Er zijn vele mogelijkheden om te besparen. Laat je kind met dit bewustzijn opgroeien.

Share