mediawijsheid-no12-copyright-trotse-vaders-1Op dinsdagavond 27 november was #no12 trending topic op Twitter. De Nationale Ouderavond 2012 was dan ook een interactief event wat zowel in het uitverkochte Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid als via livestream te volgen was.

De Week van de Mediawijsheid, dit jaar voor de derde maal georganiseerd door Mediawijzer.net lijkt ieder jaar groter en uitgebreider te worden.

Aan het programma MediaMasters deden dit jaar ruim 1600 klassen (groepen 7 en 8) mee (vorig jaar waren dat er 1000) en behaalden ruim 43.000 leerlingen hun Mediamasterdiploma 2012. Ook werd er weer stage gelopen door enkele gelukkige winnaars en winnaressen.

mediawijsheid-no12-copyright-trotse-vaders-2

Ik ben even mee gaan kijken met Bowien achter de schermen bij RTL nieuws, waar we de onder andere de redactie hebben gezien en de uitzending van het RTL nieuws om 18.00 live hebben bijgewoond. Er was ook aandacht voor de manier waarop nieuws binnenkomt, hoe er geselecteerd wordt wat er uitgezonden wordt en hoe je nieuws “knipt-en-plakt”. Leerzaam, niet alleen voor kinderen.

Verder werd voor de eerste keer de Nationale Ouderavond georganiseerd. Locatie was een uitverkocht Instituut voor Beeld en Geluid. Het programma was dan ook bijzonder goed, afwisselend en leerzaam. De presentatie was in handen van Sipke Jan Bousema, die op een erg prettige manier de avond en de spreker begeleidde en er zelf ook zichtbaar plezier in had. De avond werd geopend en afgesloten door zeer herkenbaar spel door theatergroep PlayBack. Vooral de openingsscene-met-puber is er één die je echt even via deze link moet bekijken: (klik hier).

mediawijsheid-no12-copyright-trotse-vaders-4

Er was veel informatie. Cijfers over mediagebruik bij pubers. Er is een uitgebreid rapport verschenen over mediagebruik en mediagedrag bij vmbo-jongeren van 12 tot 16 jaar. 25% van deze pubers maak meer dan 10 uur per dag gebruik van hun mobiele telefoon. Wat ik prettig vond van de avond, was dat dit niet als negatief werd gezien. De positieve kanten (veel sociale interactie, mogelijkheden om geld te verdienen) werden benoemd, en natuurlijk de valkuilen zoals het niet kunnen onderscheiden of iets een feit is of niet, pesten en het gegeven dat multitasken meer tijd en energie vergt wat ten koste kan gaan van andere zaken, zoals schoolprestaties.

no12-copyright-trotse-vaders

Mooi geformuleerd tijdens deze avond: “inloggen in de virtuele wereld is vaak uitloggen uit deze wereld“, probeer dan je puber maar eens te bereiken. Tips van het panel van deskundigen uit diverse vakgebieden onder leiding van Justine Pardoen, waren er dan ook op gericht om contact te maken met je kind, en daarvoor is een portie mediawijsheid van de ouder vereist. Vroeg beginnen met regels en reflectie, samen nadenken over doelen en ambities van je kind, het belang van het je kind leren zich te concentreren (overigens ook voor mij een aandachtspunt wanneer het geluid van mijn smartphone niet uit staat..) en meer handvatten werden gegeven, allemaal na te kijken op de site van Mediawijzer.net. Of, wanneer je graag iets humorvols leest: klik hier voor de column van Aaf Brandt Corstius, zoals ze deze tijdens deze avond voorlas.

Nog een zin, die mede bijgedragen heeft aan het trending maken van #no12: “het is een spel, maar niet alles is een spelletje“. Mijn oudste zoon is nog maar 8, maar wanneer ik hem bezig zie met Minecraft en hem soms nauwelijks kan volgen, weet ik dat ik nu al aan de slag moet met zijn media-opvoeding (en die van mij…).

Share