2011feb17 KA DC Watson - IBMIBM’s supercomputer Watson die na zijn indrukwekkende performance bij Jeopardy! onder andere op het gebied van geneeskunde is ingezet, is een nieuwe uitdaging aangegaan. Door het analyseren van 20.000 recepten en de bijbehorende chemische data, gecombineerd subjectieve data over geur en smaak is Watson in staat gebleken om totaal nieuwe recepten te creëren.

Watson heeft onder andere recepten geproduceerd voor gegrilde asperges met kalfskroketten. James Briscione, instructeur van Chef-koks in Manhattan, heeft de gerechten gemaakt waarna ze geproefd zijn door een groep Wall Street analisten.

eten-watson

Een andere opdracht aan Watson was om iets voor een ontbijt te maken, geïnspireerd door de Spaanse keuken, maar ongewoon èn gezond. Watson kwam met een recept voor een Spaans halve-maan koekje, wat voor de kok een uitdaging bleek omdat er geen boter aan toegevoegd mocht worden. Met een paar kleine aanpassingen is een smakelijke amandelkoek gemaakt met als ingrediënten onder andere honing, zwarte peper, cacaopoeder en safraan. En daarmee heeft IBM de vraag of computers creatief kunnen zijn, positief weten te beantwoorden.

Share