Is er in 2023 een jongetje op komst? Dan is het goed om alvast na te denken over een leuke naam voor de baby. Het uitzoeken van een goede naam is vaak een lastige klus waar veel denkwerk aan vooraf gaat. Want het is belangrijk dat beide ouders het met elkaar eens zijn over de naam voor het kindje. Als je op zoek bent naar een unieke naam of juist een naam die erg populair wordt het komende jaar, kun je kijken naar de lijsten van populaire babynamen of juist de trends in de gaten houden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een oer-Hollandse naam of juist een Scandinavische naam.

Jongensnamen 2023

Je kunt kiezen uit heel wat trends als je op zoek bent naar een leuke jongensnamen. Op gebied van jongensnamen 2023 vind je vooral Nederlandse en Friese namen weer terug. Ook is het momenteel een trend voor zowel jongens als meisjes om te kiezen voor korte, stoere namen of namen uit Scandinavië. Wij hebben wat trends op een rijtje gezet.

Nederlandse namen

In 2023 gaan we de Nederlandse namen weer meer terug zien. Steeds meer jongens zullen namen als Noud, Bram of Teun krijgen. Daarnaast is ook Friesland met een behoorlijke populariteitsopmars bezig. Friese namen komen straks ook meer in andere delen van Nederland voor. Bekende voorbeelden van typisch Friese namen zijn onder meer Melle, Tibbe en Hidde. Niet alleen Nederlandse en Friese namen worden populair. Dat geldt ook voor internationale namen. Vooral uit het noorden en Engeland.

Welke internationale namen worden populair?

Steeds meer jongens krijgen een Nederlandse jongensnaam. Toch zal niet iedere ouder typisch Nederlandse namen even mooi vinden. Als je eens iets anders wilt, kun je over de grens gaan kijken. Zo zijn in 2023 Engelse namen heel populair. Een jongetje Liam of James noemen zal steeds meer voor de hand liggen.

Het vinden van geboortegedichtjes zoon kan wel iets lastiger worden. Daarnaast zijn Scandinavische namen voor zowel jongens als meisjes steeds meer in opkomst. Al jarenlang is het een trend dat jongens namen krijgen als Finn en Odin. Dit zijn namen die we in alle landen uit Scandinavië veel zien.

Kies voor een korte, stoere naam

Een andere trend voor zowel jongens als meisjes is het kiezen voor een korte, stoere naam. Waar meisjes steeds vaker Tess of Rox heten, geldt ook voor jongens deze trend. Denk bijvoorbeeld aan Daaf/Dave (David) of Sam. Sam is dan weer afgekort voor Samuël. Mocht je het jongetje een stoere naam willen geven, dan zijn Dex, Raf en Fos goede keuzes voor een stoere naam.

Meest gekozen namen 2023

Het is lastig om te voorspelen welke namen het in 2023 goed zullen doen. Het is wel mogelijk om nog een kijkje te nemen in het verleden. Er zullen ook in 2023 heel wat jongetjes geboren worden die namen krijgen zoals Noah, Lucas of James. Daarnaast zijn Sam en Daan steeds populairder. Een
andere naam die niet bij de trend voor 2023 hoort, maar al jaren populair is, is Levi. Ook Luca en Finn doen het goed. Op nummer 10 in de lijst staat de naam Sam.

Share