q-craftNASA en Google hebben samen een supercomputer gekocht voor hun gezamenlijke Quantum Artificial Intelligence Lab. Deze 512 qubits quantumcomputer is volgens de definitie van de meeste wetenschappers nog geen echte quantumcomputer, maar het gaat er een keer van komen dat er een kwantumcomputer gemaakt wordt en dan moeten de ontelbare nieuwe mogelijkheden voor toepassingen natuurlijk wel benut kunnen worden.

Probleem is dat er maar weinig mensen zijn die echt thuis zijn in deze materie. En dus is het tijd om mensen te gaan enthousiasmeren voor quantummechanica en andere studies en vaardigheden die in de nabije toekomst nodig zullen zijn. En Google heeft daarvoor een goed plan bedacht: een modpack voor Minecraft onder de naam “qCraft”.

quantum-fysica-leren-via-minecraft

Zoals Google in een eigen blog uitlegt:

We built the Quantum A.I. Lab to explore the potential of quantum computing, and figure out what questions we should be asking. One question is clear: Where will future quantum computer scientists come from?

Our best guess: Minecraft. Millions of kids are spending a whole lot of hours in Minecraft, not just digging caves and fighting monsters, but building assembly lines, space shuttles, and programmable computers, all in the name of experimentation and discovery.

En dus heeft Google, samen met MinecraftEdu en Caltech’s Institute for Quantum Information and Matter qCraft bedacht en ontwikkeld.

qCraft zit in de meest recente versies van populaire modpacks zoals FTB Unleashed, Tekkit en Hexxit en is ook te downloaden en te spelen in Forge 1.5.2 of MinecraftEdu. “We don’t even know the full potential of what you can make with qCraft, but we’re excited to see what Minecraft’s players can discover.

Share