Inbraak preventie

Politie keurmerk veilig wonenWe zijn natuurlijk ons vaak bewust dat we in en rond het huis dingen doen en nalaten die eventuele inbrekers het leven wel heel gemakkelijk maken. Maar we denken misschien ook wel onbewust, de kans dat het mij of mijn gezin overkomt is toch zo klein, dat …

Het vervelende is alleen dat wanneer het je overkomt dat meestal een grote impact heeft. En ik bedoel dan niet alleen dat je – hoe goed verzekerd ook – er bijna altijd gevoelig financieel geraakt wordt door schade en ontvreemde goederen (gemiddelde inbraak schade bedraagt € 5.000!), maar ook dat het gevoel van veiligheid in je eigen huis verliest: “Er zijn toch maar even onbekende en kwaadwillende mensen zomaar ONGEVRAAGD je huis binnengedrongen“. Onderschat dat effect niet op het functioneren van het hele gezin.

Dus misschien is het statistisch best een kleine kans, maar als je het overkomt en je had het toch achteraf gemakkelijk kunnen voorkomen, dan kan je je dat echt zelf wel kwalijk nemen. Dus bewustwording van wat je gewoon eenvoudig kan en moet doen is belangrijk. En al die zaken zijn eigenlijk gebaseerd op het feit dat inbrekers een hekel hebben aan de drie L’s. Ze houden niet van Licht, ze houden niet van Lawaai en ze willen snel en dus niet Lang aan een klus werken.

Campagne Maak het inbrekers niet te makkelijk met zwaailicht Harm AlarmDe meeste inbraken duren maar een paar minuten. Ze weten meestal wel waar ze moeten zijn, want ook in onze gewoontes lijken we ons allemaal hetzelfde te gedragen.: sieraden liggen altijd in de slaapkamer, de tablets liggen aan de oplader op het dressoir, of liggen gewoon op de salon tafel. De laptops blijven achter op de eettafel of in een laptoptas naast de bank of in de hal. En waar we onze, reserve sleutels buiten het huis neerleggen, auto-sleutels laten slingeren of in welke zak we ze laten zitten, waar we onze portemonnees en portefeuilles neerleggen voor de nacht, en waar we onze extra contanten bewaren; al deze gewoontes zijn zelfs aan gelegenheidsdieven maar al te bekend. En dan weten ze hoe sloten (niet) werken, en dat we toch nog wel eens deuren gewoon (vergeten) op slot te doen.

Als je je als Trotse Vader van het gezin voortdurend bewust bent van die drie L’s, dan zijn de maatregelen om de dieven het een stuk moeilijker te maken ook niet zo moeilijk te verzinnen. In 25% van de gevallen komen de dieven gemakkelijk binnen door “flipperen”, “hengelen” en “insluiping”. En hoewel door alle politie acties het aantal inbraken daalt, is het altijd nog beter om je best te doen een inbraak in je eigen huis te voorkomen. En dat is niet eens zo moeilijk!
Rodney Bos landelijke coordinator politie inbraakpreventie Onder leiding van de landelijke politie Coördinator, Rodney Bos, is de overheid een campagne “Maak het inbrekers niet te makkelijk” begonnen om ons op die meest eenvoudige maatregelen te wijzen. Rodney Bos is speciaal naar de redactie van TrotseVaders en TrotseMoeders gekomen om de campagne verder uit te leggen en ons te laten kennis maken met het zwaailicht “Harm Alarm!” en ook voor te doen hoe gemakkelijk het bijvoorbeeld is om een slot met behulp van een bankpasje open te maken, klik <hier> om het verslag van dit bezoek te zien en om kennis te maken met onze “waakhond” 😉

Daarom gaan we de komende weken regelmatig aan dit onderwerp een bericht wijden. vooral ook omdat de maand december een topmaand is voor de woninginsluipers en met name Sinterklaas-avond, Eerste en Tweede Kerstdag en de dagen rond de jaarwisseling zijn dagen met de meeste inbraken.

Rodney Bos heeft 10 tips voor ons voor het voorkomen van inbraken. We zullen aan al deze tips nog vaak aandacht geven. Jullie kunnen dus berichtjes tegemoet zien over:

  1. Draai de deur goed op slot als je weggaat
  2. Plaats goed hang- en sluitwerk
  3. Plaats een beveiligingsstrip
  4. Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt
  5. Leg geen dure spullen in het zicht
  6. Zorg voor een goede verlichting in en rond het huis
  7. Sluit alle ramen als je weggaat; ook dak en WC-raampjes
  8. Maak afspraken met de buren om een oogje in het zeil te houden
  9. Zet u kliko niet in het zicht en zorg dat er geen ladder in voor het pakken ligt
  10. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deuren of ramen zitten

En hopelijk zullen de feestdagen in de donkere maand december dan ook feestelijk verlopen!

Share