Screenshot 2015-01-28 at 17.13.23Vandaag ging ik namens TrotseVaders/TrotseMoeders naar het Centraal Museum in Utrecht om bij de officiële onthulling van de feestelijkheden rond het Nijntje jubileumjaar te zijn. Het was een verzorgde informatieve middag, voor genodigden en de pers, waarin een aantal onthullingen gedaan werden of wat er allemaal in dit jaar rond “Nijntje 60 jaar” gaat gebeuren en waarvan ik er graag een aantal meld.

Nijntje, het witte konijntje waar al generaties mee opgegroeid zijn werd 60 jaar geleden voor het eerst getekend door Dick Bruna. Screenshot 2015-01-28 at 17.14.36De tekeningen kenmerken zich door de eenvoud en heldere kleuren.

Dick Bruna verstaat de kunst van het weglaten als geen ander, waardoor in enkele, herkenbare lijnen, aangevuld met heldere basiskleuren, een complete wereld is ontstaan die niet meer weg te denken is in de Nederlandse cultuur, maar die ook ver buiten Nederland bekend is.

In het Nijntje jubileumjaar zullen onder andere nieuwe boekjes verschijnen (zoals Nijntje op de fiets, in het Utrechts / Utregs) en er komt een theaterconcert “Nijntje viert feest”, met nieuwe feestliedjes van Ivo de Wijs en Henny Vrienten die in Nederland en Vlaanderen in diverse theaters te zien zal zijn.

Screenshot 2015-01-28 at 17.12.13 Screenshot 2015-01-28 at 17.12.03

Er zal van 20 juni t/m 20 september 2015 een tentoonstelling komen in het Centraal Museum in Utrecht over Nijntje: “Feest! Nijntje 60 jaar” en vanaf begin september 2015 zal de studio op een zolder in de Utrechtse binnenstad, waar Dick Bruna jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen maakte, verhuist in zijn geheel naar een permanente plaats in het Centraal Museum.

Screenshot 2015-01-28 at 17.14.23

In Amsterdam, Utrecht en Den Haag en op enkele belangrijke locaties in Japan zullen 60 beelden van Nijntje, gemaakt door 60 verschillende kunstenaars, geplaatst worden. keramieke Nijntje beeldjeDe beelden zullen vanaf 4 maart één voor één worden onthuld. Uiteindelijk zullen de beelden op 8 oktober geveild worden en de opbrengst gaat naar UNICEF.

Op deze bijeenkomst wordt de eerste Nijntje onthuld, een prachtig beeld van Nijntje met in alle richtingen het gezicht, het beeld heeft, net als op de tekeningen, geen achterkant.

Dit prachtige beeld is gemaakt door Richard Hutten. Er was ook al een keramiek duplicaat te zien die in de loop van 2015 ook in de handel komt.

Voor mij, als postzegelliefhebber, was er ook goed nieuws: er komen iedere maand dus 12 speciale Nijntje zegels en ik mocht me gelukkig prijzen dat ik als verwoede postzegelverzamelaar alvast een velletje mee kon nemen!

Postzegels Nijntje van Dick Bruna
Tekeningen Dick Bruna (c)1953-2015 Mercis bv.

Tot slot wordt aan het einde van dit jubileumjaar, in december 2015 het nijntje museum geopend. Het Dick Bruna huis (onderdeel van de Stichting Centraal Museum, Utrecht) zal vanaf 6 juli worden omgebouwd tot een kindermuseum waar peuters, kleuters en andere fans van Nijntje en haar vriendjes terecht kunnen.

Hieronder nog een video van de presentaties van vanmiddag en over de activiteiten die gaan komen:

Share