“Ik wil niet winnen. Ik MOET winnen.”

Luis-Suarez 3De autobiografie van een van ’s werelds kleurrijkste voetballers van dit moment Luis Suárez (1987) was zeven toen hij in de straten van Montevideo begon met voetballen. Zijn geslepenheid en manoeuvres als straatjongen botija sprongen al gauw in het oog van de scouts, zo sterk dat hij in de zomer van 2006 door FC Groningen naar Nederland werd gehaald. Al na één seizoen kwam hij onder contract bij Ajax, om vervolgens drie jaar later bij Liverpool uit te groeien tot een internationale superster. Botija groeide daar uit tot El Pistolero, de topschutter van The Reds. In het seizoen 2013-2014 scoorde hij maar liefst drie hattricks en werd hij door medespelers en coaches uit de Premier League verkozen tot beste speler.

In deze autobiografie vertelt hij openhartig over de hoogte- en dieptepunten in zijn leven en carrière. De doelpunten, de rode kaarten, zijn arme komaf, zijn rijkdom vergaard door zijn succes, het leven buiten de lijnen van het voetbalveld en zijn Nederlandse jaren in de Eredivisie. Dit boek is zijn eigen verhaal.

Recensie
Luis-SuarezMijn man is een enorme voetbal liefhebber. Dit is een boek dat ik zou overwegen om te kopen om hem mee te verrassen tijdens de feestdagen. Luis Suarez is nu in de voetbalwereld haast een persona non grato geworden. Iemand waar iedereen na het bijt incident tijdens het afgelopen WK voetbal in Brazilië negatief over spreekt. Hoe kon een normaal functionerend persoon namelijk iemand met goed fatsoen bijten tijdens een voetbalwedstrijd? En het is niet de eerste keer dat hij dit deed. Het wereldwijde publiek viel over hem; de ene na de andere gephotoshopte beelden vlogen over Social Media en iedereen had er een (negatieve) mening over.

Dit boek begint dan ook (treffend) met dit incident. Zijn ervaring over dit incident. Wat hij dacht, hoe hij zich voelde. Sterk, want dit zorgt er voor dat je gelijk in het boek gezogen wordt. Niet alleen bij mijn voetbal fan man, maar ook ikzelf ervaar de ik-moet-verder-lezen ervaring. Nu ben ik zelf geen fan van biografieën en ik ben ook geen voetbalfan. Ok, ik juich erg hard om het Nederlands Elftal, weet nog net de buitenspel regel uit te leggen en kan genieten van een spannende voetbal wedstrijd op niveau. Waarom wil ik dit boek dan perse uitlezen?

Luis-Suarez 2Dit heeft natuurlijk alles te maken met de hoofdpersoon. Ikzelf ben zeker geen fan van deze voetballer na het afgelopen WK. Het heeft dus iets van voyeurisme. Stiekem kijken in het leven van een bekende sporter en vooral “genieten” van de stukken die pijnlijk voor hem zijn. Eigenlijk heel sneu van mezelf als je het zo opschrijft…

Het boek leest makkelijk weg. De teksten gaan soms wel van de hak op de tak waardoor ik toch het gevoel krijg dat er te veel bijgehaald wordt. Daarnaast zijn sommige stukken makkelijker te volgen als je meer over het voetbal van de afgelopen 10 jaar weet dan ik. Leuk is in ieder geval dat Suarez zijn Nederlandse tijd regelmatig aanhaalt in het boek. Het is altijd leuk om over bekende(re) namen en clubs te lezen.

Ik vermoed dat de reden voor het uitbrengen van dit boek er alles mee te maken heeft met het menselijk maken van deze persoon, aan eerherstel te doen en om hier (natuurlijk) financieel beter van te worden. De eerste twee doelen zijn wat ons betreft gelukt. Luis Suarez is na het lezen van dit boek weer een mens met gevoelens. Zo spat zijn liefde voor zijn vrouw er bijvoorbeeld van af. Het is nog steeds niet mijn favoriete persoon op het voetbalveld, maar hij heeft er zeker voor gezorgd dat wij met veel plezier zijn boek hebben gelezen. En dat was iets dat ik toch vooraf niet had verwacht. Zeker dus een aanrader voor voetbalfans!

Luis Suarez, de autobiografie – Luis Suarez, Sid Lowe & Peter Jenson
Bekijk op bol.comNon-fictie, paperback, 288 pagina’s, Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

Share