Wraak heet het nummer van BLØF waar ik me mee identificeer:

‘… ik neem wraak op iedereen die dacht dat ik niets kon,
wraak op iedereen die altijd zonder mij begon!
Is er iemand die me ziet,
iemand die het weet dat ik hier ben,
iemand die me ziet,
is er iemand die me ziel herkent,
ik neem wraak op iedereen die mij niet serieus nam …’

Bij het schrijven van dit blog gingen mijn gedachten alle kanten op. Ik las over de vluchtelingen die dood waren gegaan in een vrachtwagen in Oostenrijk.
Ik dacht aan opkomende rassenhaat in Amerika.
Ik dacht aan dubieuze rechtsgangen in Rusland.
Ik dacht aan een nieuw oplevende tendens om je geliefde te vermoorden als de relatie over is.
Ik dacht ook aan het goud voor Dafne Schippers.
Ik dacht aan het wederom lekken van het begrotingsoverzicht van prinsjesdag.
Ik dacht aan die belachelijke VN-uitspraak dat het met Zwarte Piet allemaal anders moet.
Ik dacht aan het feit dat je vervelende erge zaken vaak buiten je eigen land en dus mondiaal zoekt en als het gaat om mooie gelukkige en rare dingen je dicht bij huis blijft.

De mens zit eigenlijk best raar in elkaar. Want uiteindelijk denk je ook vooral aan jezelf. Kijk naar de eerste alinea van dit blog. Daar identificeer ik mezelf met een lied van BLØF.

Is dat dan het leven? Dat je uiteindelijk bij jezelf uitkomt en voor jezelf die weg zoekt die je maakt tot wie je bent? Het woord ‘wraak’ is misschien een hard woord. Dat mag iedereen vinden en misschien is het ook wel zo.

Ik zie het als een krachtig woord, het straalt in combinatie met de rest van het lied een stevig persoon uit die klaar is met wat iedereen vindt van hem. Het straalt power uit, maar bovenal zegt het voor mij alles over het geloof in jezelf. Blijf bij jezelf. Het doet me denken aan de woorden, ik sprak ze in een van mijn eerste blogs ook, die mijn vader op zijn sterfbed tegen me zei: ‘blijf geloven in jezelf, jouw keuzes zijn altijd de goede geweest‘. Het waren woorden in die strekking. Ik heb ze altijd op mijn netvlies en dat is best knap voor een blind persoon.

Mijn handicap zal buiten mijn gezin om altijd een rol spelen. Ik ben bijna blind, maar zeker in staat om veel en goed inhoudelijk werk te doen. In die zin zie ik alles nog heel scherp. Toch zal ik moeten blijven vechten om erkenning en begrip. Het is iets waar ik maar niet aan kan wennen.

Is er samenhang te vinden in dit blog? Ik denk het niet, maar ook weer wel, of ben ik gewoon een beetje in de war? De tweede alinea geeft aan waar ik me zoal mee bezig houd. Ik heb een brede kennis op de dingen die gebeuren in de wereld en kan er met mijn hoofd soms niet bij. In alle genoemde situaties komt wraak van pas … in de uitleg die ik ervan gegeven heb, of op meer lugubere wijze. Wraak, een mooi inhoudelijk woord.

Het volgende blog zal weer wat luchtiger zijn!

Frank

Voor eerdere, persoonlijke, blogs van Frank, klik hier >>>>

Share