Publieke werken, een film van Joram Lursen
met: Gijs van Scholten Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen

Het is 1888. Vioolbouwer Max Vedder woont tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis voor een goede prijs verkopen omdat ook op zijn grond het nieuwe Victoriahotel gebouwd gaat worden. Hij houdt vast aan een (te hoge) prijs, met alle gevolgen van dien.

Vedders neef Christiaan Anijs woont in Hoogeveen. Hij is apotheker, maar voor de arme turfstekers in de buurt, is hij De Dokter. Iets wat hij angstvallig geheim probeert te houden voor de echte dokter en de andere notabelen in het dorp.

Screenshot 2015-12-28 at 14.10.09

Vedder en Anijs zijn twee kleine lieden die het opnemen tegen de hoge heren in het historische drama Publieke werken. De film is gebaseerd op de succesroman van Thomas Rosenboom uit 1999.

De roman van Thomas Rosenboom is een meesterwerk, beslaat 488 pagina’s en heeft een groot lezerspubliek. Is dat te verfilmen of is het boek beter dan de film?

PB 1

Het boek is anders dan de film, maar de film is niet slechter dan het boek.

Het nadeel van film kan zijn dat de omgeving die jij bij een boek bedenkt voor jou wordt vormgegeven. Dat is in deze film geen probleem. Mede door veel computeranimatie is dat meer dan voortreffelijk gedaan. Het herscheppen van het Amsterdam van 1888 is op zijn minst zo natuurgetrouw dat je met liefde door het filmdoek zou willen stappen om dit even mee te mogen beleven.

Maar ook de verdere filmbeelden, de cameratechniek en zelfs het geluid zijn bijzonder professioneel.

Het bijzondere verhaal van Thomas Roosenboom over twee neven die beiden hun hand overspelen en met niets achterblijven blijft in deze film uitstekend in tact. Christiaan Anijs komt in de film wat sympathieker over dan in het boek en dat komt zeker door de voortreffelijke wijze waarop hij is neergezet door Jacob Derwig.

Max Vledder wordt overtuigend gespeeld door Gijs van Scholten Asschat.

Beide acteurs dragen de film en maken hem volkomen geloofwaardig. De blijkbaar familiaire aanleg voor dromerij en zelfoverschatting van de twee neven, in het boek uitvoerig beschreven in bladzijden vol gedachten, is in de film heel goed uitgewerkt of moet ik zeggen overeind gebleven?

PB 2Het is een knappe prestatie om een scenario te schrijven dat recht doet aan het boek Publieke Werken en naar mijn idee zijn de scenarist en de regisseur daar volkomen in geslaagd, ondanks een iets positiever einde van het geheel voor Christiaan Anijs dan hem ten deel valt in het boek, maar dat zij zo. Een verfilming wil ook wat…..

Iedereen is wel eens van het centraal Station Amsterdam naar de Dam gelopen. Misschien is het u opgevallen dat het Victoria Hotel om twee 17e-eeuwse woningen is heen gebouwd.

Dat is het laatste beeld van de film in het hedendaagse Amsterdam en was het startpunt voor Thomas Rosenboom bij het schrijven van zijn roman. De cirkel is rond.

Een prachtige film die ik hier bijzonder graag wil aanraden. Eigenlijk moet je hem gewoon gezien hebben!

Hieronder de trailer van de film Publieke werken:

Share