cover kenniskermisWe worden overspoeld door kennis! Uit duizenden managementboeken, workshops en trainingen weten we alles over leiden en managen, innoveren en inspireren, veranderen en verduurzamen. Maar onze organisaties zijn bij lange na niet succesvol, onze verandertrajecten mislukken voortdurend en onze medewerkers zijn chronisch chagrijnig.

Conclusie: we zijn op papier veel slimmer dan in werkelijkheid. Help!

Recensie
De ondertitel van De kenniskermis is ‘Overleven in een zee van informatie’. Het boek gaat over hoe je, met je bedrijf, omgaat met de overdaad aan kennis waar we in ons dagelijks leven mee worden overspoeld. Het boek en de bijbehorende website www.dekenniskermis.nl noemen dit zelf het omzeilen van de kennisparadox en leren hoe je weer plezier beleeft aan je eigen informatieoverload.

FullSizeRender (2) IMG_4788
De kenniskermis begint met een toelichting hoe je dit boek kunt lezen. Gewoon, van voor naar achter, of bij stukjes en beetjes per hoofdstuk of zelfs per onderdeel van een hoofdstuk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij dit soort boeken van nature de laatste optie kies. Ik pik er uit wat ik interessant vind en aan het eind blijk ik uiteindelijk gewoon het hele boek gelezen te hebben. De auteur geeft aan het boek geschreven te hebben ‘om ons, als lezers, te confronteren met de onvermijdelijke verwerkingsbeperking van mens en groep’.

IMG_4793 IMG_4794
De kenniskermis is qua lay-out ruim opgezet, waardoor het toegankelijk is. Er is een ruime regelafstand gekozen wat voor een informatief boek als dit prettig leest. Er staan veel grappige illustraties bij, die goed bij de tekst passen en het tot een luchtig geheel maken. De laatste pagina’s zijn leeg, maar heel sympathiek leuk vormgegeven als notitiepagina’s bij het boek.

De hoofdstukken zijn allemaal opgebouwd met dezelfde elementen: een gedachteprikkel, een kenniskeuzeprikkel, een youtube-ted(x)-tip (leuk!!!) en een kennisboekentip. Hiermee heeft het boek gelijk aantrekkelijke interactieve elementen.

FullSizeRenderGoed, allemaal mooi en aardig, maar wat is er nu eigenlijk aan de hand?
De auteur van De kenniskermis constateert dat de mogelijkheden die wij hebben om informatie te verwerken beperkt zijn. Wat kan je daaraan doen?

  • doseren en temporiseren, het hoeft niet allemaal tegelijk
  • kleindenken en serieel doen, je eet een olifant immers ook niet in één hap op
  • herhalen-herhalen-herhalen en oefenen-oefenen-oefenen, kortom het aloude frappez, frappez toujours, dat is de enige mogelijkheid om iets te laten beklijven
  • hedendaags wetenschappelijk onderzoek gebruiken, er is zoveel informatie beschikbaar, gebruik die ook
  • de kleine groep gebruiken, dan breidt de kennis zich geleidelijk en via natuurlijke weg vanzelf uit tot de grote groep

In het vervolg van het boek worden deze uitspraken allemaal uitgewerkt. Bart Flos, de auteur, maakt hierbij volop gebruik van zijn professionele ervaring als spreker en werken met groepen. Hij weet heel goed hoe mensen en groepen worden beïnvloed door kennis en informatie. Bart Flos heeft ook ‘Het anti-klaagboek’, ‘Het anti-sleurboek’ en ‘Het perfecte project’ geschreven.

Ik vind De kenniskermis een leuk boek. Het biedt veel informatie die op een aantrekkelijke wijze op papier is gezet. Het leest prettig en vlot en maakt nieuwsgierig naar het geheel. Zoals ik aan het begin schreef, ik ben van het bladeren en terugkijken en her en der stukjes lezen, maar bij dit boek had ik al heel snel vrijwel alles gelezen.

imageOp de site bij De kenniskermis staan een paar leuke ondersteunende testjes. De eerste is de ‘informatiesurvival-test’ waarmee je kunt bepalen hoe effectief jouw organisatie, afdeling, omgaat met informatie. De tweede is de ‘fit of futloos-test‘, dit is een lichamelijke test. Eigenlijk wil deze zeggen dat je een gezond lichaam nodig hebt om je werk goed te kunnen doen en om te kunnen dealen met alles waar je mee geconfronteerd wordt. Ten slotte is er nog het ‘kenniskermiskwadrant‘ waarmee je in één oogopslag kunt zien waar je echt iets moet doen om rust en ruimte te creëren.

IMG_4791Een klein detail misschien, maar ik ben vooral ook erg gecharmeerd van de vele citaten in het boek van onder andere diverse wetenschappers en filosofen. Dit zijn de zogenaamde gedachteprikkels, maar ze werken echt. Denk maar eens na over het motto (Joseph Joubert) van De kenniskermis:

‘Wie verbeeldingskracht heeft zonder voldoende kennis,
Heeft vleugels maar geen voeten.’

Hier kan je een preview van De kenniskermis bekijken.

De kenniskermis – Bart Flos
Informatief boek, paperback, 224 pagina’s, Uitgeverij Haystack
Bestel dit boek hier >>>>

Share