Het begon als een volslagen verrassing. Ik had hele andere plannen voor die dag, maar ineens ontstond de mogelijkheid om onderdeel te zijn van een monsterlijk, luid, rauw spektakel, Monsterjam 2016. Ik wapperde met de kaartjes in de lucht, keek mijn 7-jarige zoon Sem aan. We knikte lachend en instemmend naar elkaar. We sprongen op de fiets naar het station, kochten wat lekkers en voordat we het wisten stapten we uit op station Rotterdam Stadion. Monsterjam 2016 here we come!

grave diggerJaren geleden ben ik een paar keer naar Monsterjam geweest met m’n oudste zoon. Toen nog in de Gelredome. Wat een spektakel, wat een power, wat een lawaai, maar vooral wat een show. Grave Digger was al meteen onze favoriet. De legendarische grondlegger van wat nu Monsterjam is. De inmiddels redelijk bejaarde Dennis Anderson bestuurt nog steeds zijn Grave Digger monster truck. Er zijn inmiddels meerdere Grave Digger trucks, maar de nummer 20 schijnt de allerbeste te zijn.

Grave Digger nr. 20, waarschijnlijk de beste Grave Digger ooit. Grave Digger 20 weegt 4,5 ton, is 3,3 meter hoog, 3,6 meter breed en heeft banden van 1,7 meter hoog die per stuk 400 kilogram wegen en 1800 dollar kosten.

Het publiek van Monsterjam bestaat voornamelijk uit mannen met hun zoon(s). Ze komen van heinde en verre. Een groot gedeelte van het publiek heeft z’n Monsterjam tenue aan. Niet perse allemaal hetzelfde, maar een baseball cap, een leren jas, een stoere zonnebril, biker-laarzen/schoenen en andere stoer uitziende kleding heeft de overhand.

De Pit Party

De Monsterjam dag begint met een echte pit party. Op vertoon van je pit party kaartje mag je om 11:00 uur al het stadion in, ver voordat de echte show begint. De Monstertrucks staan langs de lange kant van het veld opgesteld zodat je ze goed kunt bekijken. Het is een drukte van belang want iedereen wil een foto van z’n zoon met een truck. Langzaam druk ik Sem wat naar voren, kijk glimlachend naar de stoere mannen en klik. Dat lukt best goed. Nadat we alle trucks goed hebben bekeken en onder de indruk zijn van wat we hebben gezien, lopen we langzaam weer het stadion uit. Tijd om te snacken.

pit party monsterjam

Het mooiste vind ik altijd de indruk-verwerkende blik van Sem. Een kleine frons, z’n neus een beetje omhoog getrokken met daarop z’n brilletje, turend naar alles om zich heen. Hij is stil, neemt af en toe een hapje van zijn broodje frikandel en leunt zachtjes tegen me aan.
Prachtig!

En dan de show

Pas om 15:00 uur begint de echte show. We hadden een prima plek op de eerste ring aan de korte kant van het stadion. Je moet begrijpen dat je bij een van origine Amerikaans event zit. Dat betekent dat er veel show om het event heen is. Dat er veel woorden en zinnen worden gebruikt als: ‘Amazing’, ‘I feel honored’, ‘I love my fans’, ‘It’s absolutely amazing’, nog iets met ‘amazing’. Echt, geloof me, je voelt de liefde om je heen.

monster truck el toro loco

De show bestaat uit 3 onderdelen:

 1. De Race
  Twee monstertrucks rijden zo snel mogelijk 2 rondjes. De winnaar gaat door naar de volgende ronde. Dat gaat net zolang door totdat er twee over zijn. Zij strijden in de finale tegen elkaar. De winnaar krijgt een beker.
 2. De Donut
  Twee monstertrucks gooien hun machtige machine in de donut en draaien als gekken zoveel mogelijk rondjes. Enorm spektakel, vooral als het bijna mis gaat.
 3. Freestyle
  Zonder de twijfel het hoogtepunt van de dag. Iedere Monstertruck krijgt z’n eigen moment of fame. In een halve minuut mag hij het publieke laten zien wat hij allemaal kan. Wat een enorm spektakel is dat!
  De monsterlijke truck springen door de lucht, rijden op hun achterwielen, crossen over autowrakken en andere obstakels en crashen soms ter aarde.
  Net als je denkt dat je alles hebt gezien bedenkt een van de chauffeurs dat hij met z’n monstertruck ook wel een salto kan maken. Nou dat kan dus. Enorm spectaculair!!
  De monstertruck die het meeste applaus krijgt, wint de freestyle ronde. Vandaag was dat terecht Blue Thunder.

monstertruck salto

Na alle onderdelen is het event voorbij. Enorme massa’s mensen verplaatsen zich naar het station en de parkeerplaatsen. Sem en ik nemen nog wat te eten en bekijken voldaan de uittocht van alle toeschouwers. Onze trein was bijna leeg. Even rust was prettig.

Zo’n spektakel meemaken met je zoon van 7 is geweldig. De overweldigende indrukken zie je gewoon rondsuizen in z’n hoofdje. In de trein op de terugreis was hij nog steeds stil. Pas toen we thuis waren deed hij uitgebreid verslag aan z’n moeder en z’n broer. Alle details kwamen eruit.

Share