Kinderen, internet© Alison Williams | Dreamstime Stock Photos

kinderen-steeds-jonger-en-vaker-bezig-met-internet-copyright-trotse-vadersOktober 2016 is een speciale maand voor de geschiedenis van het Internet. Want in deze maand is volgens het instituut Internet World Stats het aantal mensen op de hele wereld dat aan aansluiting heeft op internet de 50% gepasseerd.

Volgens de tellingen van dit instituut zijn er nu 3,675,824.813 internetgebruikers op een totale geschatte bevolking van 7,340,094,09! Je kunt op twee manieren naar deze mijlpaal kijken: “nog maar slechts 50% op internet?” of “wow, al 50%: in 20 jaar slechts van 16 miljoen in 1995 tot 3,7 miljard”!

Het is weer het geval van het glas is half vol, of is het half leeg. En kent u het verhaal van de schoenenfabrikanten die op onderzoek uitgingen naar Afrika natuurlijk? De ene marketeer kwam terug en zei “In Afrika lopen de mensen bijna allemaal op blote voeten; daar is dus geen markt voor ons, we hebben daar niets te zoeken“. De andere marketeer rapporteerde aan het thuisfront: “ik zag dat in Afrika de meeste mensen nog op blote voeten lopen. Daar liggen dus enorme marktkansen voor ons!“.

Jongen met computer op Virtual reality

We hebben allemaal het gevoel dat de tweede schoenenfabrikant het juist inschat, en omdat Afrika nu het continent is met percentueel (veruit) de minste internet gebruikers (slechts 28,7%) zal daar de grote groei gaan plaatsvinden. Die groei in grote delen van het platteland van Afrika zal voornamelijk via de verkoop en penetratie van de mobiele telefoons gaan, en waar we nog ruim 20 jaar nodig hadden om op de 50% te komen, zal de groei naar 80% naar mijn inschatting gaan in pakweg 10 jaar.  In absolute aantallen zit de groei van het absolute aantal mensen dat nog op het internet moet in Azië.

Het is overigens wel interessant om de verschillen in de verschillende werelddelen te bekijken. Ook asie is duidelijk een groeimarkt, terwijl Noord-Amerika met 89% gebruikers wel zo’n beetje volgroeid is. Het opmerkelijkste cijfer vind ik overigens dat van Europa, slechts – in vergelijking met Noord-Amerika – 74%. Hier het overzicht van de belangrijkste gebieden in de wereld:

20160kt-aantal-internet-gebruikers-wereld

We moeten we effecten van de hele technologische revolutie van de digitaliseren en computers en zeker de daaruit voortgekomen internet technologie voor niet onderschatten. Dit heeft ongekende effecten op de sociale, politieke en economische toestand van de wereld. Als we straks letterlijk kunnen gaan spreken over het gegeven dat alle wereldbewoners digitaal, dat wil zeggen met de snelheid van het licht zijn te bereiken en te informeren, dan zal dat belangrijke effecten hebben, waarvan de belangrijkste tussenstap is dat we naar één (wereld) internet taal gaat: Bad English.

Hoewel, onderschat het Chinees niet: de vierde website van dit moment is de volledig chinees-talige zoekmachine baidu.com en omdat de meeste groei nog uit landen als China gaat komen wat betreft nieuwe internetgebruikers zou dat op termijn zomaar de meest geraadpleegde site van de wereld kunnen worden.

baidu-chinese-zoekmachine

 

Share