Producten van Apple zijn vaak erg populair bij jongeren. Scholieren gebruiken graag (en veelvuldig!) een smartphone en velen willen het een iPhone kopen. Soms kun je een wat ouder model doorschuiven naar je kind, van jezelf of van een oom of tante, maar soms moet je wel gaan kijken naar een nieuwe smartphone van Apple. En vanaf een bepaalde leeftijd, is het prettig wanneer jouw kind dat zelf (deels) leert bekostigen. Hoe je dat kunt aanpakken, lees je hier.

Stap 1 – een budget bepalen

Budgetten zijn heel persoonlijk. Wanneer jouw puber een bijbaantje heeft, heeft hij of zij al meer te besteden dan de meeste pubers die alleen zakgeld krijgen. Bespreek samen met jouw kind wat het budget voor de iPhone mag zijn. Wat moet hij of zij betalen van het geld wat er maandelijks binnenkomt? Draag jij als Trotse Vader ook bij aan de kosten voor een telefoon en/of een abonnement? Is er gespaard voor een eenmalige bijdrage voor het toestel? Hoeveel internet en belminuten worden er verwacht?

Dit klinkt als vrij veel werk, maar het maakt inzichtelijk voor jouw kind wat een nieuwe telefoon allemaal met zich meebrengt. Vaak blijven deze kosten voor het kind onzichtbaar, tot het ineens 18 jaar is en geacht wordt om zelfstandig te zijn… En dan is het handig wanneer het al geleerd heeft om bewuste keuzes te maken.

Stap 2 – een iPhone kiezen

Wanneer er meer zicht is op het budget, kun je samen gaan kijken naar welke iPhone daar goed bij past. Ook de goedkopere iPhones, instapmodellen, eerdere uitvoeringen, hebben vaak prima specificaties en kunnen voldoen aan de eisen die jouw puber aan een telefoon stelt. Wanneer hij of zij echt de zinnen gezet heeft op de allernieuwste iPhone kopen, dan hangt daar natuurlijk een ander prijskaartje aan.

Omdat je het budget al hebt bepaald, is het niet moeilijk om er een passend model bij te zoeken. En is dat niet wat jouw kind in gedachten had, dan kun je gaan onderhandelen. Misschien dat je maandelijks iets meer aan het abonnement wilt bijdragen wanneer jouw kind iedere maand de auto wast? Of is het een mogelijkheid dat jouw kind voor zijn of haar verjaardag een deel van de kosten van het toestel krijgt zodat de maandelijkse kosten lager worden?

Stap 3 – het totale plaatje

Wanneer je het budget bepaald hebt en een iPhone gekozen hebt, ben je eigenlijk klaar. Toch is het goed om dan nog even het totale plaatje te schetsen samen met je kind. Neem nog even door wat de voorwaarden voor het abonnement zijn, hoe groot de data-bundel is etc. En ga vooral nog even de financiële afspraken samen na. Vat het samen (je hebt deze iPhone gekozen met deze bundel, voor je verjaardag krijg je een bijdrage voor het toestel en ik betaal een x bedrag per maand voor het abonnement. Dat betekent dat jij iedere maand een y bedrag moet betalen en dat je twee keer per dag de hond uitlaat zonder te mopperen).

En dan genieten!

Wat zo mooi is wanneer jouw kind zelf een iPhone koopt (ook wanneer dat met financiële steun is), is dat het veel trotser zal zijn op het toestel. En waarschijnlijk ook voorzichtiger ermee om zal gaan!

Jouw kind zal niet de enige zijn die er van geniet, jij hebt alle redenen om trots te zijn op je kind die laat zien eigen keuzes te kunnen maken en de verantwoordelijkheid daarvoor te kunnen dragen. Een mooie stap in de richting naar volledige zelfstandigheid.

Share