Een vaste telefoon is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend in elk huishouden. Steeds meer mensen, jongeren natuurlijk voorop, schakelen over op een huishouden waar mobiele telefonie de standaard is. Is dat wel slim?

Draadloos
gigaset tvHet is ook wel heel onhandig zo’n telefoon met een snoer, toch? De moderne vaste telefoons zitten eigenlijk nooit meer ‘vast’. Ze zijn ook helemaal draadloos. Vaak is er een basisstation met enkele losse toestellen. Het uitzend bereik van het basisstation is best wel goed. Vaak kun je er rustig mee naar de buren lopen. Als je vader de hond gaat uitlaten, zal hij niet meer bereikbaar zijn.

Tegenwoordig werken deze toestellen ook steeds vaker via het internet. Dan zijn er geen of nauwelijks gesprekskosten maar als je internet eruit ligt, kan je ook niet meer bellen. Dit wordt Voice-over-IP genoemd.

De kosten van de vaste telefoonaansluiting zijn wel nog steeds veel lager. Bel je veel? Dan is het al snel een slimme investering. Heb je toch al een ADSL internet aansluiting? Dan krijg je de vaste aansluiting er vaak gratis bij.

Voordelig
SMS versturen kan bij een aantal aanbieders ook al via dit toestel. Andere handige functies die meestal aangeboden worden zijn het antwoordapparaat, interne telefoonboek, doorschakel functie, voice-dialing, nummerherhaling en soms zelfs een babyfoonfunctie. Met een klein kind in huis bespaart het dus ook nog de aanschaf van weer een apparaat.

De mobiele aansluiting en de vaste aansluiting kunnen ook geïntegreerd worden. Zodra je op een van de twee wordt gebeld, gaan beide toestellen rinkelen. Het gesprek wordt automatisch doorgezet naar het toestel waar je mee opneemt. Is een van de twee opgenomen dan zijn allebei de lijnen bezet. Het voordeel hiervan is dat je bereikbaar kan zijn op één nummer.

Als je moet kiezen tussen de een of de ander zal de mobiele telefoon toch vaak de concurrentiestrijd winnen tegenwoordig. Maar een vaste aansluiting erbij kan heel fijn en voordelig zijn.

Share