Ontsnapt-uit-Arnhem5-326x500Ontsnapt uit Arnhem is het opmerkelijke waargebeurde verhaal van een jonge piloot van het Army Air Corps (AAC) die meevocht in de Slag om Arnhem. Tijdens de laatste dagen van de verdediging van de Arnhemse brug wordt Godfrey Freeman door de Duitsers gevangen genomen.

Na verschillende mislukte ontsnappingspogingen weet hij uiteindelijk tijdens zijn transport naar Duitsland uit de trein te ontsnappen. Maar dan begint zijn avontuur pas echt.

Na vele omzwervingen komt hij in contact met het Nederlandse verzet, dat hem helpt om op de fiets door de Duitse linies heen te komen en naar Engeland te vluchten. Na zijn thuiskomst meldt hij zich opnieuw bij het AAC, om zijn rol in de oorlog te hervatten.

ontsnapt-uit-arnhem-trotse-vader-4

Dit adembenemende ontsnappingsverhaal wordt afgewisseld met herinneringen van Freeman aan zijn jeugd en aan zijn training bij het AAC en schetst zo een pakkend beeld van een bescheiden maar ongelooflijk dappere jonge soldaat. Godfrey Freeman werd geboren in 1924 in Hook Norton, Oxfordshire en overleed in Oxford in 1999. Hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als piloot bij de Army Air Corps. Zijn meeslepende verhaal heeft hij opgeschreven in Ontsnapt uit Arnhem.

Recensie
Dit boek is gelezen door mijn oudste zoon. Hij is 11 jaar en al een hele tijd geïnteresseerd in WO II. Hieronder staat zijn eigen recensie, in zijn eigen woorden:

Het boek gaat over een glider piloot die in de oorlog een zweefvliegtuig bestuurde. Hij was neergestort in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, maar hij kwam uit Engeland. Het boek gaat niet alleen over de oorlog, maar ook over zijn leven, het is namelijk echt gebeurd.

ontsnapt-uit-arnhem-trotse-vader-3

Er staan ook foto’s in van zijn leven en van de plekken waar hij is geweest en het gaat ook over de bevrijding van Nederland.

ontsnapt-uit-arnhem-trotse-vader-1

Ik vond het een erg leuk boek. Ik ben zelf erg geïnteresseerd in de oorlog en het verhaal wil je echt uitlezen zodra je er in begint. Wat ik nog niet wist was dat zweefvliegtuigen ook tanks konden meevoeren, dat heb ik echt uit dit boek geleerd.

ontsnapt-uit-arnhem-trotse-vader-2

Het spannendste vond ik de ontsnappingen uit het ziekenhuis en van door Duitsers bezette gebieden. Het boek eindigt dat hij teruggaat naar de basis in Engeland, naar zijn vrouw en kinderen, dus het loopt goed af.

Een verhaal wat niet alleen geschikt is voor volwassenen dus, en wat een bijzondere inkijk geeft op een stukje geschiedenis. Het laat niet alleen een stukje van de oorlog zien, maar ook van het leven van een van de vele mensen die geholpen hebben om ons land te bevrijden.

Ontsnapt uit Arnhem – Godfrey Freeman
Het meeslepende verhaal van een glider pilot
Bekijk op bol.comPaperback, 159 pagina’s, BBNC uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

Share