image

Adriaan van Dis leest ‘Ik kom terug’.

Het verleden komt terug in het heden als een zoon zijn moeder eindelijk leert kennen. Als bastaard heeft hij nooit een goede prettige band met haar gehad. Oorlogen spelen zijn moeder haar hele leven parten. Aan het einde van haar leven komt meer en meer verleden naar boven, zeker nadat hij met haar de oude woonomgeving, Zeeland, heeft bezocht.

image

Waar zijn moeder nooit veel contact had met haar zoon is er nu ineens vaak contact. Ze belt hem te pas en te onpas en deelt haar verleden met hem. Hij schrijft alles op in zijn aantekenboekje. Zij heeft daarbij wel een verzoek, een rustige dood. Kan en wil hij haar daar bij helpen?

image

Het luisterboek is ingesproken door de schrijver zelf. Hierdoor weet hij de woorden precies te raken. Met aandacht voor melancholie en kennis van de geschiedenis weet Adriaan van Dis een stevig maar toch moeilijk te doorgronden boek neer te leggen. Het is knap te balanceren tussen heden en verleden en dat op zo’n wijze dat het vloeiend in elkaar past.

Het boek leest / luistert niet makkelijk weg voor niet van Dis kenners en dat maakt het tot taaie kost. Wanneer je de rust hebt om de woorden tot je te laten doordringen en je weet je over te geven aan het boek dan is het raak! Kwestie van doorbijten…..

Steekwoorden: melancholisch, geschiedenis, de dood

image image

Ik kom terug – Adriaan van Dis
Bekijk op bol.comWinnaar van de Libris Literatuurprijs 2015
Audioboek, 5 cd’s, uitgeverij Rubinstein
Bestel dit luisterboek hier >>>>

Lees hier meer over Adriaan van Dis, de Libris Literatuurprijs 2015 en bekijk de video waarin Adriaan van Dis over ‘Ik kom terug’ vertelt >>>>

Ik kom terug – Adriaan van Dis
Bekijk op bol.comPaperback, 288 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

Share