FullSizeRenderWaarom timmert de familie Donderbus het hele huis dicht zodra Sinterklaas weer in het land is? En waarom krijgen ze eigenlijk nooit cadeaus? Michiel vindt het maar vreemd. Dan bewijst Opa Donderbus weer eens dat hij een echte piraat is.

Op Pakjesavond gaat hij op rooftocht, verkleed als Sinterklaas. Michiel en Billy proberen hem tegen te houden, wat niet zo gemakkelijk blijkt. Maar gelukkig is de echte Sinterklaas er ook nog…

FullSizeRender-1Recensie:
Na het lezen van het boek ‘zwaarden en zweefmolens’ weten we dat het in Zandwijk nooit saai is. En ook in dit boek blijkt dat er weer van alles gebeurt in de buurt van familie Donderbus; de piraten familie die in de Geraniumstraat is komen wonen.

Michiel, de buurjongen van de familie Donderbus, kent de piraten toch al aardig goed, maar begrijpt nog steeds niet dat de piraten rond Sinterklaastijd hun huis hermetisch afsluiten. Al snel komt Michiel er achter dat de oorzaak hiervan in een ver verleden ligt.

IMG_0500

Normaal gesproken zorgen alleen de piraten voor onrust in Zandwijk, maar dit keer zijn het ook de demonstranten. IMG_0499De actiegroep tegen zwarte piet en de actiegroep die vind dat Sinterklaas zo moet blijven zoals het al jaren wordt gevierd. Al met al niet echt ingrediënten voor een gezellige 5 decemberavond. Dit dreigt al helemaal mis te gaan als Opa Donderbus op deze avond verkleed als sinterklaas weet te ontsnappen.

Kapitein donderbus en zijn vrouw moeten nu wel vertellen wat er jaren geleden gebeurd is en waarom opa zo’n hekel heeft aan Sinterklaas. Dit verhaal blijkt een hoop te verklaren, niet alleen opa zijn woede, maar ook hoe het komt dat alle pieten naar de naam Piet luisteren en hoe het komt dat ze allemaal zwart zijn. Opa lijkt hier iets mee te maken te hebben.

Maar ondertussen is opa nog steeds vrij buiten. Als een woeste gaat hij tekeer en slaat er op los, steelt dure sieraden en laat een spoor van vernielingen achter. Billy en Michiel moeten opa stoppen voor hij de naam van Sinterklaas nog meer beschadigt.

IMG_0502

De hele familie Donderbus gaat op pad om opa te stoppen. Als ze hem denken te hebben blijkt het de echte Sinterklaas te zijn, die voor een goed gesprek op visite gaat bij de familie Donderbus. IMG_0501Gelukkig weten ze opa Donderbus door goed samen te werken ook te stoppen. En het mooiste van alles misschien wel: alle onrust die er rondom de Sint was in Zandwijk verdwijnt, zelfs de luidruchtige demonstranten…

Ik heb het boek met veel plezier voorgelezen aan mijn zoon van zes. Even twijfelde ik of ik hem al deelgenoot moest maken van de discussies die er gaande zijn rondom het Sinterklaasfeest. Maar dit boek heeft dat op een hele mooie manier meegenomen.

Ik heb samen met mijn zoon weer genoten van de avonturen die de familie beleefde. Het is op zo’n manier opgeschreven dat je meteen in het verhaal zit en je precies voor je ziet wat er gebeurd. Opa Donderbus schijnt ook iets met de Kerstman te hebben… Wij kunnen niet wachten op het volgende boek!

De Pakjespiraat – Reggie Naus
Deel van de serie over De Piraten van Hiernaast
Hardcover, 128 pagina’s, uitgeverij Ploegsma
Bestel dit boek hier >>>>

Share