Groundhog Day (te vertalen als bosmarmottendag) is een feestdag die in de Verenigde Staten en Canada elk jaar op 2 februari wordt gevierd. Op deze dag zou de bosmarmot (Engels: groundhog) volgens folklore ontwaken uit zijn winterslaap en zich buiten zijn hol wagen. Volgens de traditie zou de bosmarmot het einde van de winter kunnen voorspellen op grond van zijn eigen schaduw.

groundhog-629863_960_720

Als de bosmarmot op Groundhog Day zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol en zal de winter nog zes weken duren. Mocht hij zijn schaduw niet zien en niet terugkeren naar zijn hol, is het einde van de winter nabij. [bron: Wikipedia]

Gisteren was het weer Groundhog Day. groundhog-dayPunxsutawney Phil, de bosmarmot die door de legendarische film Groundhog Day waarin Bill Murray dezelfde Groundhog Day tot zijn afschuw keer op keer opnieuw beleeft, had weer een hoofdrol. Phil de Groundhog heeft namelijk het talent om te voorspellen of de winter nog 6 weken zal duren of dat de lente er aan komt.

Gelukkig voor de liefhebbers van zon en lente breekt de lente snel aan. Phil uit het Amerikaanse plaatsje Punxsutawney heeft het zelf voorspeld! En dan is het natuurlijk waar, hoewel hij er de afgelopen 10 jaar 9 keer naast zat 😉

Wat dat voor ons betekent? Niet zoveel, de Verenigde Staten en Canada liggen niet naast de deur, dus wij zullen onze eigen weermannen en weervrouwen moeten geloven. En er is altijd nog de film:

Share