Thea Beckman prijs uitgereikt in Archeon

Thea Beckman was een van mijn favoriete auteurs toen ik opgroeide. Ze heeft enorm veel boeken geschreven waarin een stuk geschiedenis op een toegankelijke manier beleefd kan worden. In Archeon is ook de mogelijkheid om een stuk geschiedenis te kunnen beleven. Een logische locatie voor de uitreiking van de Thea Beckmanprijs: de prijs voor het beste historische jeugdboek.

Jaarlijks afgewisseld worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2022 bekroonde de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. De prijs is een geldbedrag van € 1.500,-. In mei maakte de jury de longlist van dertien genomineerde boeken al bekend waarop aansluitend de shortlist volgde.

De vijf genomineerde titels waren (op alfabetische volgorde auteur):

Linda Dielemans – Het lied van de vreemdelingLeopold, augustus 2020
Annet Huizing – Het PungelhuisLemniscaat, juli 2020
Martine Letterie – Waarom de maan verdwijnt: Lotti’s oorlogLeopold, maart 2021
Christine Linneweever – Altijd vluchtenKluitman, augustus 2021
Jeska Verstegen – Ik zal je bewarenQuerido, maart 2020

Thea Beckmanprijs 2022

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2022 toe te kennen aan Het Pungelhuis van Annet Huizing van Uitgeverij Lemniscaat.

De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Annet Huizing met haar boek “Het Pungelhuis” bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2022. Bovenstaande foto ’s zijn in ‘Museumpark Archeon’ gemaakt.

Annet Huizing – Het Pungelhuis- Uitgeverij Lemniscaat

Puber Ole keert met zijn vader terug naar het huis van zijn opa in de Brabantse bossen, vlakbij de grens met België. Maar Ole wist tot voor kort niet eens dat hij een opa had. Volgens Ole’s vader omdat hij een vreselijke man was. Omdat ze het verwaarloosde huis niet verkocht krijgen, gaan Ole en zijn vader er maar wonen, terwijl zijn moeder 100 dagen naar Tibet op retraite is.

Op zijn nieuwe school raakt Ole bevriend met de Poolse Anastazja en samen gaan ze op onderzoek uit. Zo ontdekt Ole waarom zijn vader niets meer met zijn eigen vader, Ole’s opa, te maken wilde hebben. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw woedde er een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen (douanebeambten). Het Brabantse huis, het Pungelhuis, en zijn opa blijken daarin een cruciale en heftige rol gespeeld te hebben.

Beer zoekt een beste vriend
Heroes Dutch Comic Con komt weer naar Nederland!
Share