bodyguard-bradford-gijzeling-recensie-copyright-trotse-vaders-1De 14-jarige Connor Reeves wordt in het diepste geheim gerekruteerd voor een speciale bodyguard squad. Hij krijgt training in toezicht, anti-hinderlaagoefeningen en ongewapende gevechten. De cursus is zwaar, zo zwaar dat hij zich soms afvraagt of hij het zelf wel zal overleven. Wanneer hij wordt opgeroepen om de impulsieve tienerdochter van de Amerikaanse president te beschermen, is dat de ultieme test voor Connor. Alicia zit helemaal niet te wachten op bescherming. Ze maakt er een sport van om haar Secret Service-agenten te ontwijken. Maar wat ze niet weet, is dat terroristen plannen aan het maken zijn om haar te gijzelen…

Recensie
Gijzeling is het eerste deel van een actie-avonturenserie geschreven door Chris Bradford die eerder de boekenreeks De Jonge Samoerai schreef. De serie Bodyguard is geschreven voor iedereen vanaf een jaar of 12. Hoewel het dus een boek is, wat in de categorie Young Adult valt, is het ook goed te lezen als volwassene.

Sterker nog: het is een aanrader. Het boek is interessant en spannend. Het is echt geen kinderboek, er vallen wel degelijk doden en het is ook qua achtergrondinformatie (techniek, informatie over de beveiligingsstructuur in de Verenigde Staten etc) een volwassen boek.
bodyguard-gijzeling-recensie-copyright-trotse-vaders-2

Het verschil met een boek wat voor volwassenen geschreven wordt, is dat het niet lang achter elkaar spannend is. Hierdoor is het voor jongere lezers (vanaf 12 jaar lijkt me een goede leeftijdsindicatie) niet te eng allemaal. En een tweede verschil is uiteraard de leeftijd van de hoofdpersoon: Connor Reeves. Hoewel het idee van een “Buddyguard”, een jeugdige bodyguard, wel aannemelijk gebracht wordt, heel realistisch is het niet. Met name niet omdat Connor al na een hele korte training een hele complexe opdracht moet uitvoeren en zijn back-up ook voor het grootste deel uit leeftijdsgenoten bestaat..

bodyguard-gijzeling-recensie-copyright-trotse-vaders-1

Maar, een goed boek hoeft niet realistisch te zijn en wanneer je het gewoon gaat lezen, vergeet je al snel dat je te maken hebt met kinderen. Het is gewoon een spannend verhaal! Connor wordt “gespot” door iemand van een soort geheime dienst en wordt op de proef gesteld. Wanneer hij daar goed doorheen komt, mag hij naar de opleiding tot “Buddyguard” en in no-time wordt hij uitgezonden naar het Witte Huis, op aanvraag van de President van de VS, die daar zijn persoonlijke redenen voor heeft.

De bedoeling is dat Connor de dochter van de president gaat beschermen. De kracht van een Buddyguard zit er in dat hij, als leeftijdsgenoot, overal kan komen waar bodyguards of mensen van de geheime dienst, niet mogen komen. Zoals bijvoorbeeld op een schoolfeest. En omdat Alicia nogal de neiging heeft om aan de aandacht van haar volwassen bodyguards te ontsnappen, is het ook erg prettig wanneer Connor, van wie ze denkt dat hij als student te gast is, met haar meegaat zonder dat ze weet dat hij er eigenlijk is om haar te beschermen.

bodyguard-gijzeling-recensie-copyright-trotse-vaders-4

Parallel aan het verhaal van Connor, volg je in Bodyguard / Gijzeling ook de ontwikkeling van een groepering die er op uit is om de dochter van de president te ontvoeren. Uiteindelijk komen de verhaallijnen samen en wordt Alicia ontvoerd, samen met Connor. Boeiend is ook de afweging die de president dan moet maken: tegemoet komen aan de ontvoerders, wat hij als vader het liefst zou doen, of niet onderhandelen, wat de lijn is die de president van de VS zou moeten volgen.

bodyguard-gijzeling-recensie-copyright-trotse-vaders-3

Spannend allemaal. En behalve dat het een erg goed boek was, eindigt het ook nog eens met de belofte van een tweede deel!

Gijzeling – Chris Bradford
Eerste deel uit de serie Bodyguard
Paperback, 360 pagina’s, uitgeverij Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

bodyguard-gijzeling-recensie-copyright-trotse-vaders-5

Share