de-man-en-het-hout-recensie-copyright-trotse-moeders-1De man en het hout is een onontbeerlijke en praktische handleiding voor alles wat te maken heeft met het kappen, hakken, stapelen en het in de fik steken van alle soorten hout. Wanneer moet je de boom omhakken om het beste brandhout te krijgen? Hoe houd je een kampvuur eindeloos aan de gang? Wat valt er uit de houtstapel af te leiden over het karakter van de stapelaar? Op deze en nog veel meer vragen geeft dit boek een antwoord.

Recensie
Wanneer je in een ruimte bent die verwarmd wordt door een houtvuur, zul je meerdere aangename ervaringen hebben. Het ruikt lekker, het knappen klinkt gezellig, vuur is intrigerend om naar te kijken en het is warm. Het is een warmte die op een andere manier verwarmd dan bijvoorbeeld een centrale verwarming doet. Deze warmte gaat helemaal naar binnen, komt in je lijf zitten waardoor je hem meedraagt wanneer je naar buiten gaat.

Bij houthakken denk ik aan mannen in geblokte shirts, met een flinke spiermassa, die wijdbeens met een bijl staan te hakken terwijl de stukken hout in het rond vliegen. Lekker standaard, want hout-hakken is niet alleen voor (stoere) mannen. Ik heb “vroeger” ook mogen helpen met hout hakken. Erg leuk om te doen, uitdagend om een stuk hout in één keer goed te klieven. En daarna met de kruiwagen naar het houthok rijden om het hout te stapelen natuurlijk.

de-man-en-het-hout-recensie-copyright-trotse-vaders-2

Nu is er een compleet boek over hout verschenen: De man & het hout. Met als subtitel: “Het ideale boek voor iedereen (m/v) die een echte man wil zijn.

Het boek handelt over alles wat met hout te maken heeft. Volgens mij is het behoorlijk compleet: 240 pagina’s FSC-papier (jawel, gemaakt van hout dus) met prachtige foto’s en vooral veel informatie.

de-man-en-het-hout-recensie-copyright-trotse-vaders-4

Hoofdstukken als “Het bos”, “Het hakblok” en “Het vuur” geven een ieder, ook lezers die niet de ambitie hebben een “echte man” te zijn, informatie over verschillende houtsoorten en technieken. Prima te gebruiken wanneer je graag je eigen haardhout hakt, maar ook interessant om gewoon door te lezen.

de-man-en-het-hout-recensie-copyright-trotse-vaders-1

Het hoofdstuk “De stapel” geeft ook informatie, maar er staat ook een leuke opsomming van verschillende soorten houtstapels in, waarachter de omschrijving van het karakter van de stapelaar. Toom mij uw stapel hout en ik zeg u wat voor iemand u bent 😉

de-man-en-het-hout-recensie-copyright-trotse-vaders-3

Tussen de informatieve hoofdstukken in, staan stukken die “houtliefhebbers” als titel hebben en waar verschillende personen die iets bijzonders met hout hebben, belicht worden. Verder is er in het boek aandacht voor een stuk geschiedenis, en ook voor verschillende culturen.

de-man-en-het-hout-recensie-copyright-trotse-vaders-5

Kortom: een bijzonder boek. Uitermate handig voor mensen die met hout werken, of hout willen verbranden of anderszins gebruiken, maar ook boeiend om over één onderwerp zo de diepte in te gaan en over zoveel aspecten te kunnen lezen.

De man en het hout – Lars Mytting
Paperback, 240 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

Mijn vader heeft het boek inmiddels ook gelezen. Hieronder zijn mening:

Ja, hout zagen, klieven en dan stapelen.
Vooral goed laten drogen en daarna lekker gaan stoken.
Ja, die warmte is een beleving lekker, bij de houtkachel.
Wat heb je zoal nodig om zelf bomen om te zagen?
Ga als eerste naar een goede winkel, die goed kunnen adviseren.
Ga ook in gesprek met een houtvester  want bomen kappen is niet zonder gevaar.

Echter, het beste wat men kan doen in dit geval is dit boek te lezen.
Het staat vol bruikbare tips om hiermee aan de gang te gaan, of om op een boeiende manier te lezen hoe men te werk gaat.
Een geweldig boek.

Share