Een nieuwe sinterklaastraditie:
Elk jaar rond de verjaardag van Sinterklaas verstoppen de Spiekpietjes zich bij jou in huis of in je klas. Ze zijn de kleinste helpers van de sint en kijken mee of jij heel lief bent, of een beetje ondeugend. De Spiekpietjes zien ook waar je van houdt, zo komt Sinterklaas precies te weten welke cadeautjes jij leuk vindt en of je misschien een extra pakje verdient.

De Spiekpietjes – Het zilveren belletje
Voor de Spiekpietjes het kasteel van Sinterklaas verlaten, krijgen ze van de Sint een briefje met daarop de naam van één of twee kinderen van een hele klas. Bij die rakkertjes zullen de Spiekpietjes een hele maand logeren. Maar één Spiekpietje kan zijn spiekkindje niet vinden. De kleine Elisabeth is gek op verstoppertje spelen en verstopt zich overal op, onder en achter. Gelukkig heeft de Sint een goed idee!

Recensie
Er hangt altijd een groot mysterie rond Sinterklaas. Alles over ieder kind staat in het Grote Boek. Er worden briefjes in de schoen gevonden met teksten als “je moet wel vaker de kattenbak schoonmaken” en “Sinterklaas vindt het belangrijk dat je beter je tanden gaat poetsen”….

Gelukkig worden kinderen niet meer bang gemaakt, of gedreigd met ‘de roe’ of ‘in de zak mee naar Spanje’ wanneer ze iets stoutste gedaan hebben. Maar toch werkt het wel door in het gedrag van kinderen wanneer ze het idee hebben dat ze in de gaten gehouden worden. Door Spiekpietjes bijvoorbeeld!

In het boek Het zilveren belletje heeft het Spiekpietje wat door Sinterklaas naar Elisabeth gestuurd wordt, het zwaar: hij kan Elisabeth nergens vinden. Alleen wanneer ze slaapt, maar dan kan het Spiekpietje niet zien of ze stout was of braaf…

Sinterklaas wordt gebeld (erg komisch, hij zit in bad en Spiekpietje heeft een mobieltje) en weet raad: op 6 december krijgt Elisabeth een mooi cadeautje waar de Spiekpietjes het jaar erna ook plezier van zullen hebben. Ja, op 6 december, zo wordt dat in Vlaanderen en enkele zuidelijk gelegen Nederlandse gemeenten gevierd.

Ik was het boek aan het voorlezen en had helemaal niet gezien dat Elisabeth op iedere bladzijde verstopt zat. Pas na enkele pagina’s, die allemaal zo leuk zijn om te bekijken, zag ik het meisje. Ik wees er mijn zoon op en wilde terugbladeren om te zien of Elisabeth al eerder te zien was. Mijn zoon bleek het vanaf het begin al opgemerkt te hebben!

We hebben het boek (mooie, grote uitgave) inmiddels meerdere malen gelezen en iedere keer is er iets nieuws te ontdekken. Een aanrader dus!

De Spiekpietjes – Het zilveren belletje – Thaïs Vanderheyden
Hardcover, groot formaat, 28 pagina’s, uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

Voor andere Spiekpietje boeken en items, klik hier >>>>

Meer over Spiekpietjes? Zie:

https://trotsemoeders.nl/2017/11/spiekpietjes-nieuwe-boekjes-spiekpietjes-om-tellen-en-zoeken/

Share