Alex (dertig-en-een-beetje) is ten einde raad. Hij houdt van zijn vrouw Jody (ook dertig-en-nog-wat), maar toch loopt hun huwelijk spaak. Hij houdt ook van zijn zoon Sam (acht), maar het lukt hem niet een echte band met hem op te bouwen. Want voor Sam is de wereld een puzzel die hij niet in zijn eentje op kan lossen. Er moet iets veranderen. Alex moet nú iets doen om zijn leven weer op de rails te krijgen.

Dan ontdekken Alex en Sam Minecraft, een wereld waar ze zich allebei comfortabel in voelen. Langzaam maar zeker leren vader en zoon met elkaar communiceren, op een manier die nog niemand eerder had bedacht.

Kan een familie die uit elkaar is gevallen zichzelf weer opbouwen, blokje voor blokje?

Recensie
Een boek over een huwelijk wat uit elkaar valt en waarin de vader nauwelijks contact heeft met zijn autistische zoon. Waarin zijn leven sowieso uit elkaar valt en hij helemaal niet meer weet waar hij staat en wat hij wil. Het klinkt als zware kost. Maar het is met zoveel humor, zelfspot en eerlijkheid geschreven dat het leest als een trein.

Het is ook geen voorspelbaar boek in de zin van “thema duidelijk, aan het eind komt alles goed met de held”. Het is een boek wat Keith Stuart op zijn eigen leven, zijn eigen ervaringen met zijn autistische zoon, heeft gebaseerd. En daarin is het blijvend vallen en opstaan.

Wat mooi was om te lezen is het proces waarin “Alex” steeds meer contact krijgt met zijn zoon Sam. Contact maken is voor mensen met een vorm van autisme soms lastig. Er zijn allerlei manier om wel aansluiting te vinden, bijvoorbeeld door muziek. Alex vindt de mogelijkheden voor contact in de game Minecraft. En die ontwikkeling is prachtig.

Blokkenjongen is een boek voor iedereen met interesse in autisme, voor iedereen die van humor houdt en voor iedereen die graag over een vader-zoon relatie leest. Aanrader!

Blokkenjongen – Keith Stuart
Paperback, 415 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

Share