Oorlogsmuseum, verzetsmuseum, Overloon, Marshall museum,

Mijn oudste zoon (10 jaar) heeft grote belangstelling voor de (militaire) geschiedenis van de tweede wereldoorlog. En aangezien afgelopen vrijdag de 70-jarige herdenking van D-day plaatsvond leek het mij zaterdag een goede aanleiding weer eens met onze museum-jaarkaarten naar het  Liberty Park Legermuseum in Overloon (“Oorlog hoort in het Museum”)  te gaan. Een indrukwekkend en leerzaam uitje voor vaders met zonen.

Oorlogsmuseum, verzetsmuseum, Overloon, Marshall museum, Ook mijn andere zoon (7 jaar) was mee naar Overloon in Noord-Limburg. De plek van het museum is niet toevallig want in het laatste jaar van de oorlog vond een korte maar hevige veldslag plaats in en rond het plaatsje Overloon tussen een Duitse tankeenheid en die van Amerikanen en Britten.

Natuurlijk is in het museum veel aandacht voor speciaal die vergeten veldslag, maar de tentoonstelling is vooral duidelijk gericht op het geven van een overzicht van de hele geallieerde invasie in West-Europa. Het museum bestaat uit twee onderdelen. Een omvangrijke hal waarin met allerhande legervoertuigen, grote en kleine wapen, soorten minuties, complete veldkeukens, een V2, een overzicht wordt gegeven van de Duitse en geallieerde militair materieel. Leerzaam maar voor jongens ook heel indrukwekkend. De opstelling en rondgang in deze hal is werkelijk grote klasse.Het tweede gedeelte, het verzetsmuseum, geeft een prachtig overzicht van het leven in Nederland onder de Duitse bezetting met veel aandacht aan het Verzet en de Jodenvervolging. Dit is heel emotioneel, de jongens worden over het algemeen er erg stil van. Het is zeker de moeite waard dit gedeelte met een gids te bezoeken.

Oorlogsmuseum, verzetsmuseum, Overloon, Marshall museum, Mijn zoons hadden het museum in ruim twee uur “wel gezien”. Daarna moest er uitvoerig in de museum winkel naar legerspullen, boeken en DVD’s gekeken worden.
En tenslotte weer buiten in het museum park, de mogelijkheid om in en op bunkers, tanks te klauteren. Dat maakt het dagje uit compleet, zeker als er nog wat ijs gegeten wordt in het museum-restaurant.

En als er nog tijd over is: Overloon ligt in een prachtige omgeving waar gefietst, gezwommen en gekampeerd kan worden. Je zult je er (met je kinderen) geen moment vervelen!

Share