Dagje uit naar het grootste Oorlogsmuseum van Nederland in Overloon

Museum:
Stichting Nederlands Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum
Price:
€15 volwassen; €9 kinderen; museumjaarkaart gratis

Reviewed by:
Rating:
5
On 22 juni 2014
Last modified:10 augustus 2014

Summary:

Prachtig museum met veel over de historie van legervoertuigen, geschut en materialen van zowel de Duitse als Amerikaanse en Britse eenheden die vochten om de bevrijding van West-Europa van Nazi-Duitsland. Educatief top.

Mijn oudste zoon (10 jaar) heeft grote belangstelling voor de (militaire) geschiedenis van de tweede wereldoorlog. En aangezien afgelopen vrijdag de 70-jarige herdenking van D-day plaatsvond leek het mij zaterdag een goede aanleiding weer eens met onze museum-jaarkaarten naar het  Liberty Park Legermuseum in Overloon (“Oorlog hoort in het Museum”)  te gaan. Een indrukwekkend en leerzaam uitje voor vaders met zonen.

Oorlogsmuseum, verzetsmuseum, Overloon, Marshall museum, Ook mijn andere zoon (7 jaar) was mee naar Overloon in Noord-Limburg. De plek van het museum is niet toevallig want in het laatste jaar van de oorlog vond een korte maar hevige veldslag plaats in en rond het plaatsje Overloon tussen een Duitse tankeenheid en die van Amerikanen en Britten.

Natuurlijk is in het museum veel aandacht voor speciaal die vergeten veldslag, maar de tentoonstelling is vooral duidelijk gericht op het geven van een overzicht van de hele geallieerde invasie in West-Europa. Het museum bestaat uit twee onderdelen. Een omvangrijke hal waarin met allerhande legervoertuigen, grote en kleine wapen, soorten minuties, complete veldkeukens, een V2, een overzicht wordt gegeven van de Duitse en geallieerde militair materieel. Leerzaam maar voor jongens ook heel indrukwekkend. De opstelling en rondgang in deze hal is werkelijk grote klasse.Het tweede gedeelte, het verzetsmuseum, geeft een prachtig overzicht van het leven in Nederland onder de Duitse bezetting met veel aandacht aan het Verzet en de Jodenvervolging. Dit is heel emotioneel, de jongens worden over het algemeen er erg stil van. Het is zeker de moeite waard dit gedeelte met een gids te bezoeken.

Oorlogsmuseum, verzetsmuseum, Overloon, Marshall museum, Mijn zoons hadden het museum in ruim twee uur “wel gezien”. Daarna moest er uitvoerig in de museum winkel naar legerspullen, boeken en DVD’s gekeken worden.
En tenslotte weer buiten in het museum park, de mogelijkheid om in en op bunkers, tanks te klauteren. Dat maakt het dagje uit compleet, zeker als er nog wat ijs gegeten wordt in het museum-restaurant.

En als er nog tijd over is: Overloon ligt in een prachtige omgeving waar gefietst, gezwommen en gekampeerd kan worden. Je zult je er (met je kinderen) geen moment vervelen!

Prachtig museum met veel over de historie van legervoertuigen, geschut en materialen van zowel de Duitse als Amerikaanse en Britse eenheden die vochten om de bevrijding van West-Europa van Nazi-Duitsland. Educatief top.
  • €15 volwassen; €9 kinderen; museumjaarkaart gratis
  • 5
    editor rating

Dick Ahles (89 Posts)

Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis in Hilversum, getrouwd met de liefste en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.


Sterke Volkswagen commercial
Goal! Alles over voetbal [recensie]
Share