tentoonstelling De Atlassen Scheepvaartmuseum Amsterdam

Een bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is sowieso een prima dagtrip voor pappa’s en mamma’s met schoolgaande kinderen, maar een extra reden om te gaan is de indrukwekkende tentoonstelling: De Atlassen.

Het scheepvaart museum beschikt over de grootste verzamelingen (zee)atlassen van de wereld en normaal kan je die voor onderzoek op speciaal verzoek bestuderen in het archief van het museum. Maar nu staan ze voor iedereen in prachtige vitrines tentoongesteld. Weliswaar in een donkere zaal want de atlassen, vaak met de hand ingekleurd zijn zeer kwetsbaar voor licht. De complete serie (16 delen) van  de  toen al wereldberoemde Amsterdamse cartograaf, uitgever en zakenman Joan Blaeu. De drukkerij van Blaeu (of Blav) produceerde in de 17e eeuw de omvangrijkste en fraaiste atlassen van de wereld. Amsterdam werd het centrum van de cartografie. 

Tentoonstel;ling atlassen scheepvaartmuseum amsterdam met elektronische atlassenDe tentoonstelling heeft aantrekkelijke elektronische hulpmiddelen (alle atlassen zijn elektronisch door te bladeren), en geeft bij alle items heel veel interessante informatie.

Ik ga er vanuit dat als jullie de zonen en dochters hier naar toe meenemen dat er ook een paar spreekbeurten en werkstukken over atlassen zullen worden geproduceerd. Vergeet dan niet dat aan TrotseVaders.nl door te geven (redactie@trotsevaders.nl) dan kunnen wij dit -wanneer jullie dat leuk vinden- op een van onze websites publiceren!

Tentoonstolling Atlassen scheepvaartmuseum Amsterdam met blaeu atlassen 2014mrt23 atlassen scheepvaartmuseum2

Klik <hier> voor het verslag van het bezoek van Trotse Moeder Tanja aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Share