vet oud europa 2Vet oud! Europa gaat over de hele geschiedenis van het Europese continent. Het eerste jachtavontuur van een jongen uit de prehistorie, de strijd op leven en dood van een jonge gladiator in de bloeitijd van het Romeinse Rijk en een arm meisje dat een gouden kandelaar steelt en betrapt wordt.

De schrijvers nemen kinderen mee op een spectaculaire speurtocht door de eeuwen heen. Kinderen spelen een hoofdrol in 25 spannende, thematische verhalen over de turbulente geschiedenis van Europa. Belevenissen uit het dagelijks leven brengen het verre verleden tot in de huidige tijd boeiend tot leven.

vet oud europa 3Recensie
Geschiedenis, ik ben er altijd dol op geweest. Mijn oudste dochter van 9 jaar is zelf ook gefascineerd hierdoor. Zo keek ze met veel plezier naar het televisieprogramma Pieter in de prehistorie en hield ze haar spreekbeurt vorig jaar over de geschiedenis van het Nederlands Koningshuis. Want prinsessen en koningen spreken ook nog tot haar verbeelding…

Dit boek is een feest voor kinderen. Op elke pagina wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van kleuren, kaders, illustraties en verschillende lettertypes zodat het speels oogt en behapbaar is voor kinderen. Het boek bestaat uit 25 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat over jagers en boeren in de periode van 3.000 voor Christus.

Screenshot 2014-11-21 at 20.15.10

Het laatste verhaal gaat over de opkomst van de televisie en de computer in de afgelopen jaren. En daartussen? Chronologisch op tijd worden de verhalen verteld van alle belangrijke gebeurtenissen in Europa die zich in de geschiedenis hebben afgespeeld. Super interessant!

Screenshot 2014-11-21 at 20.15.48

Rondom de verhalen kan je veel meer te weten komen over die periode. In de kaders rondom het verhaal lees je uiteenlopende informatie; steeds duidelijk omschreven en behapbaar. Het is wel een boek dat je niet zo “even” uitleest. Het is een boek dat je steeds weer oppakt en waar je dan een stukje verder leest. Of dat je gebruikt voor het maken van een spreekbeurt bijvoorbeeld.vet oud europa 4

Mijn dochter vindt het vooral erg leuk dat er in elk verhaal kinderen centraal staan en dat ze nu zo veel te weten komt over van alles. En dat je naast de illustraties ook schilderijen, kunststukken en oude voorwerpen ziet. Maar bovenal spreekt de afwisseling haar erg aan.

De verdieping over elk onderwerp kan je zelf kiezen. Als het onderwerp je aanspreekt, dan lees je meer kaders naast het verhaal dan wanneer het je wat minder aanspreekt. Zo blijft het sowieso leuk lezen. Een aanrader voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool en de eerste 2 jaren van de middelbare school.

Vet oud! Europa – Richard Zuiderveld & Aant-Jelle Soepboer
Jeugdboek, hardcover, 180 pagina’s, Karakter Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2014-11-21 at 20.12.30

Share