De vlucht van Daidalos

De vlucht van Daidalos

Hoe ben ik hier gekomen?

Lezers van alle niveaus kunnen plezier beleven aan deze kennismaking met de oude Grieken. De inleiding van het verhaal is een droom. De toon is gedragen en plechtig. Daidalos zelf droomt over de vraag; hoe ben ik hier terecht gekomen? Na deze dringende vraag leest het boek vlot en gemakkelijk.

Het boek

Kies je eigen lot

De mensen en de goden hebben hun karakter en dat bepaalt hun keuzes en hun lotsbestemming. Imme Dros is er in goed in geslaagd dit naar voren te brengen. Er is een wisselwerking tussen het jaloerse impulsieve karakter van Daidalos en de werking van het lot. Zijn karakter brengt hem in de problemen en juist daardoor ontwikkelt het avontuur zich.

Het is ook het thema van ‘verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes’. Daar kun je met kinderen van verschillende leeftijden over kunt praten door bijvoorbeeld de vraag te stellen; ‘Maar als Daidalos nu eens…’. Het geeft een kind de ruimte om na te denken of zelf voorbeelden te noemen die lijken op het verhaal. Het kan je dichter bij de belevingswereld van je kind brengen.

De slimme leerling van Daidalos

Grieks gevoel

De illustratie zijn prachtig en ondersteunen het ‘Griekse gevoel’ van de tekst. Aan de kleuren en het uiterlijk van de personages is duidelijk veel aandacht besteed. Bovendien brengen de illustraties je in het hoofd van de uitvinder. Het lijkt mij ook een goed idee om de kaart meer achterin het boek te bekijken, misschien met een atlas ernaast. Dan krijgt je kind ook een beeld van de omvang van de Griekse wereld.

Detail overzichtskaart

Een rijke ervaring

Het boek biedt naast een rijke ervaring een leuke kennismaking met de Oude Wereld. Voor de vader zelf is het ook interessant, vooral als je met je kind of met vriendjes erbij in gesprek kunt over het verhaal. Bovendien zijn de ‘weetjes’ ook leuk en leerzaam. Hoe zat het ook al weer met de Minotaurus en wie was koning Minos precies? Wat mij betreft een echte aanrader.

Het doolhof

De vlucht van Daidalos is geschreven door Imme Dros en geïllustreerd door John Rabou. Het boek is uitgegeven als hardcover van 52 pagina s door uitgeverij De Vier Windstreken. Bekijk / bestel dit boek hier >>>>

Wessel van Setten (4 Posts)

Mijn naam is Wessel. Ik ben de Trotse Vader van 2 volwassen kinderen en werk als leraar geschiedenis


Heroes Dutch Comic Con komt weer naar Nederland!
Gratis luisterboek van Billy Bones
Share