Screenshot 2014-12-23 at 15.18.54Kerst, u kent het wel ! Gezellig samenzijn, knus spelletjes doen, je helemaal vol eten en dan ’s avonds laat denken ‘was dit nu leuk ?’ ….. Ik kom er eerlijk voor uit, die laatste gedachte heb ik al dagen tevoren. Sterker nog, ik weet het antwoord op de vraag al zolang ik logisch kan denken en redeneren. Tot grote ergernis van eerst mijn familie en later, nu, toch ook wel mijn gezin.

Ik word thuis wel eens de ouwe mopperpot genoemd door mijn gezin. Daar ben ik trots op ! Kennen jullie Goede Tijden Slechte Tijden ? Vast wel en dan kennen jullie vast ook wel Jef Alberts, al zolang hij er in meedoet, volgens mij al vanaf het begin, is hij mijn held ! Een doodgoede man die heerlijk moppert maar geen vlieg kwaad doet en door iedereen wordt gezien als een fijne lieve man. Ik ben niet zo van het identificeren maar als ik het dan toch doe, dan maar met Jef, mijn held, mijn bondgenoot.

Terug naar dat ultieme kerstgevoel…..trap er niet in, het is er niet. Het is allemaal uiterlijke schijn, hoe leuk en kneuterig we wel niet kunnen zijn met elkaar. Het moet en het zal, gezelligheid is nummer 1. Waarom dan ? Ik zie me nog zitten, toen ik jong was, aan een tafel met mijn broer en zus, vader en moeder en vaak ook nog een of andere oud-tante van de familie die zielig was en erbij moest zijn. Eten mensen, veel, heel veel. En dan na het eten allemaal stil zijn want oud-tante moet slapen. Oude – al 1000 keer vertelde – anekdotes uit de kast halen, en lachen maar ….. toen al besloot ik dat kerst me gestolen kan worden.

Maar goed, dan ga je trouwen en krijg je twee lieve dochters. Die zien dat toch een beetje anders en verwachten iets. Als ik ze vraag wat dan, weten ze het niet zo goed. Ja, gezellig dingen samen doen. Als ik dan doorvraag, dan blijkt dat te komen vanuit de gedachte ‘omdat het zo hoort met kerst….’. Nee lieve kinderen, het hoort niet zo, het is een idee dat hardnekkig leeft in de maatschappij waar iedereen aan wil voldoen als trouwe kuddedieren. Immers, we zijn allemaal volgers, willen niet afwijken, het is cultureel bepaald. Wat is het anders dan een normale zondag als we ook gezellig samen zijn en leuke dingen doen ? En ja hoor, dan ben ik weer die ouwe mopperpot, die goede oude Jef !! Als ik die man in GTST zie krijg ik echt een warm gevoel.

kerst-frank-2014-trotse-vaders

Kerst is een gemaakt feest, een opgelegde plicht tot gezelligheid. Kost trouwens ook nog veel geld hoor. Want, er moet natuurlijk gegeten worden en veel, heel veel ! En tja, onder die kerstboom moeten natuurlijk wel cadeautjes. Mijn kinderen vinden mij maar raar.

En dus is het vlees voor de gourmet alweer in huis, gaan we vast sjoelen, doe ik vast iets moois aan en gaan we gewoon op bezoek bij opa en oma ! Want, kerst is gezellig en ook oude mopperpotten ontkomen daar niet aan …..

Fijne dagen allemaal, maar denk alsjeblieft aan me als je ergens tijdens de kerst denkt, “waarom” ?

Lees hier de andere blogs van Frank >>>>

Share