d-day-oorlog-in-foto-trotse-vadersOorlog in foto’s: D-Day‘ brengt de verschillende aspecten van de lucht-, zee- en landinvasie spectaculair in beeld. Een groot gedeelte van de foto’s is nooit eerder publiekelijk vertoond; ze zijn schitterend gereproduceerd vanaf de originele negatieven die zich bevonden in de nationale archieven van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Een inleiding plaatst D-Day in het juiste geschiedkundige perspectief en daarnaast verklaren duidelijke onderschriften de actie die op elke foto te zien is. Het boek volgt de invasie zoals die zich heeft ontwikkeld en toont de voorbereiding, de landingen, de totstandbrenging van bruggenhoofden, het oprukken landinwaarts en het consolideren van de veroveringen.

Recensie

Zowel mijn eigen (Trotse) vader als mijn oudste zoon zijn zeer geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Mijn zoon vind zowel de techniek boeiend als het waarom een oorlog kan ontstaan en wat er dan allemaal gebeurt. Hij leest veel jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog.

Screenshot 2014-12-23 at 15.10.02

Mijn vader heeft een brede interesse. Hij is net ná WOII geboren en zijn ouders hebben deze oorlog dus bewust meegemaakt. Opgegroeid aan de Belgische grens heeft hij zich verdiept in wat zich met name in de Ardennen heeft afgespeeld. Maar ook grote gebeurtenissen, zoals de slag om Arnhem en de invasie op D-Day hebben zijn bijzondere interesse, hij is dan ook, samen met mijn moeder, een paar jaar geleden speciaal naar Normadië gegaan om daar te gaan kijken. Hij werd er stil van.

Screenshot 2014-12-23 at 15.08.46

Ik verwacht dat hij van dit boek ook stil gaat worden. Een heleboel van de foto’s in dit boek zijn nog niet eerder gepubliceerd. Ze zijn gereproduceerd vanaf de originele negatieven uit de Britse en Amerikaanse nationale archieven. En samen met andere foto’s geven ze een indringend beeld van alle aspecten van D-Day.

Screenshot 2014-12-23 at 15.09.44

Boeken over 6 juni 1944 (en flims) zijn er volop. Dit boek is dan ook geen “geschiedenisboek” of een boek met een geschreven verhaal. Er is wel een duidelijke inleiding tot het boek, met algemene informatie, maar verder bestaat het boek uit “echte” foto’s die omschreven worden.

Screenshot 2014-12-23 at 15.09.28

Met “echte” foto’s bedoel ik dat het vaak foto’s van momenten van die dag (en de dagen er omheen) zijn. Foto’s van materieel, uiteraard, maar vooral van ‘gewone mensen’. Gewone mensen die zich door de oorlog in een invasie bevonden die vele levens zou eisen, maar die wel het begin van het einde van WOII markeert.

Screenshot 2014-12-23 at 15.09.14

Jonge mensen, die ook gewoon praten en lachen, gewond raken, samenwerken en dingen meemaken waarvan ik hoop dat mijn kinderen ze nooit mee hoeven maken.

Oorlog in foto’s – D-Day is een prachtig, integer boek wat door hele pure foto’s een bijzonder beeld geeft van D-Day en alles er omheen.

Oorlog in foto’s: D-Day – Francis Crosby
Bekijk op bol.comPaperback, 112 pagina’s, uitgeverij BBNC
Bestel dit boek hier >>>>

Share