image

Stel je voor, je bent visueel gehandicapt en kunt geen zaken meer van papier lezen of de ondertitels bij een goede film of serie. Is je leven dan beperkter of niet?

Omdat ik natuurlijk ervaringsdeskundige ben, is en wordt die vraag mij vaak gesteld. Iedere keer weer kan ik met 100 procent overtuiging zeggen dat in ieder geval mijn leven niet beperkter is. Sterker nog, ik ben van mening dat mijn leven misschien wel minder beperkt is dan het leven van mensen die wel goed kunnen zien.

Allereerst, de tegenwoordige technologie maakt dat ik op net zo’n wijze aan het dagelijks leven kan deelnemen als ieder ander. Meneer Steve Jobs heeft bij de ontwikkeling van de Apple-producten goed aan visueel gehandicapten gedacht. Ik ben een fervent aanhanger van Apple-apparatuur en met een iPhone en iPad ben ik goed vertegenwoordigd. Overigens geldt dit inmiddels voor mijn hele gezin. We zijn goede sponsoren zeg maar…..

image

Afijn, de iPhone en iPad zijn voorzien van spraaksoftware die er standaard in zit. Via het menu instellingen, algemeen en toegankelijkheid is de voice-over aan te zetten. Bijna alle apps worden vervolgens op een zelf gekozen tempo voorgelezen. Zelf hanteer ik een zeer hoog tempo, niet te volgen voor mensen die dit niet gewend zijn.

Alle nieuwsberichten, kranten, facebook, twitter, telefoonlijsten (contacten) en ga maar door, zijn daardoor voor mij toegankelijk. Sterker nog, omdat ik het toch niet zie, kan ik het scherm ook op donker zetten. Met een enkele klik op een app hoor ik waar ik ben, een dubbele klik open ik de app of de koppeling. Het scherm op zwart is handig voor in bus en trein, dit om potttenkijkers te voorkomen!

Ondertitels op tv worden me soms voorgelezen en anders maak ik een interpretatie van wat ik hoor. Hierdoor vallen mij soms zaken op die voor anderen nog niet zo zichtbaar waren. Zie hier een wellicht meer verrijkt leven dan ziende mensen …

image

Op mijn werk is er het programma Super Nova. Een spraakprogramma dat op mijn pc is geïnstalleerd. Minder geavanceerd dan de voice over in iPhone en iPad, maar het werkt wel. De stem die me daar voorleest is Claire, ik kan er ook niets aan doen. Het is een ingewikkeld, maar bruikbaar programma. Hierdoor ben ik in staat om veel taken te verrichten.

Toch ben ik daarin wel beperkt. Vraag me niet om een mooie lay-out of plaatjes in Excel te maken, dat gaat simpelweg niet. En alle stukken die ik oplever moeten nog wel taaltechnisch en spellingstechnisch worden gecontroleerd. Met spraak mis je wel eens iets en bij het naluisteren wil je dan ook nog wel eens iets missen. Het is dus een continue zoektocht naar een goed pakket aan taken op mijn werk. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer, maar we komen er altijd uit.

Over mij geen zorgen dus, ik neem net zo deel aan alles als ieder ander. Wel word ik regelmatig gevraagd thuis even een koptelefoontje in te doen, ze zijn die stemmen soms ineens helemaal zat … 🙂

Voor eerdere blogs van Trotse Vader Frank, klik hier >>>>

Share