Al op jonge leeftijd van onze kinderen denken we na over hun financiële toekomst. Als de situatie het toelaat is het natuurlijk mooi om al geld opzij zetten om ze de mogelijkheid te bieden om later te gaan studeren. En het liefst zou je ze uiteindelijk ook willen helpen bij het kopen van een huis. Hoe kun je het beste sparen voor je kinderen?

sparen-kinderen--trotse-vaders-advertorialWanneer je op jonge leeftijd van de kinderen begint met sparen, kun je een flink kapitaal opbouwen voordat ze 18 jaar oud zijn. Veel mensen vinden sparen voor hun kinderen een prettige gedachte, maar eigenlijk is het ook bittere noodzaak. Alleen al om ze de mogelijkheid te kunnen bieden om te studeren, moet je duizenden euro’s achter de hand hebben. De studiefinanciering is al grotendeels weggevallen, dus kapitaal achter de hand hebben is strikt noodzakelijk. Wat is de beste manier om een kapitaal op te bouwen?

Sparen in een verzekering?
Een aantal jaren geleden werd er door de meeste ouders voor gekozen om kapitaal op te bouwen in een zogenaamde spaarverzekering. Hierin werd maandelijks een premie gestort met als doel om een vermogen klaar te hebben staan op de 18e verjaardag van hun kind. Fiscaal werd dit ook aangemoedigd doordat het vermogen buiten de belastingheffing werd gehouden. Helaas is het fiscaal voordeel komen te vervallen. Nog maar enkele verzekeraars bieden spaarverzekeringen aan. In hoeverre dit aantrekkelijk is, hangt af van de hoogte van het rendement.

Een lijfrente schenken aan de kinderen
Vanuit vroegere fiscale regels is het mogelijk om lijfrentetermijnen te schenken aan de kinderen. Het aantrekkelijke hieraan is dat je als ouder de betaalde lijfrentepremie in het verleden af kon trekken van het inkomen. Door de lijfrentetermijnen te schenken aan de kinderen, kan de belastingdruk op het kapitaal verlaagd worden. Helaas zijn hier zeer strikte regels aan verbonden. Het moet namelijk gaan om een zogenaamde oud regime lijfrente.

Dat wil zeggen dat het moet gaan om een koopsompolis van vóór 1 januari 1992 of een premiebetalende lijfrenteverzekering vóór 16 oktober 1990 afgesloten. De premiebetaling moet in ieder geval gestopt zijn per 31 december 2000. Dit is een aantrekkelijke optie, maar dan moet je net een dergelijke verzekering hebben.

Vermogen opbouwen door te beleggen
Een andere optie is beleggen, maar zoals iedereen weet zitten daar ook de nodige nadelen aan. Je kunt laagdrempelig en tegen lage kosten beleggen door gebruik te maken van beleggingsfondsen. Dit heeft als voordeel dat je niet volledig afhankelijk bent van de ontwikkeling van één of enkele bedrijven. Je kunt ook aandelen van een bedrijf kopen, maar dat maakt je wel zeer afhankelijk van het betreffende bedrijf. Een goed alternatief voor sparen kan zijn beleggen in obligaties. Gemiddeld ligt het rendement hoger dan bij het sparen en het risico is maar beperkt. Let wel op voor welke obligaties je kiest.

Gewoon ouderwets sparen
De spaarrente is op dit moment laag, maar beter een laag rendement dan een negatief rendement door te beleggen. Wil je in één keer een groot bedrag opzij zetten voor je kind(eren)? Overweeg dan om te kiezen voor een langlopende deposito. Op deze manier kun je toch een naar verhouding hoog rendement maken.

Share